Tumormarkerek a laborleletben

tumormarker-a-laborleletben

A tumormarkerek a daganatok kezelésének utánkövetéséhez használt paraméterek. Olyan kémiai anyagok, melyek a jó vagy rosszindulatú daganatos betegséggel élők szervezetében emelkedettek lehetnek, míg az egészséges egyének véréből ezek alapesetben nem mutathatóak ki.

Azért írtam, hogy alapesetben, mert mégis lesznek kivételek, amikor előfordul, hogy daganatmentes állapotban is magasabbak (például gyulladás, fertőzés esetén).

Lényegében tehát vagy a daganat állítja elő ezeket a molekulákat, vagy a szervezet tumormentes környezetéből származnak, mintegy „válaszképpen” a daganatos elváltozásra.

Fontos hangsúlyozni, hogy jó vagy rosszindulatú daganatok esetében is nőhet a szintjük.

Az is előfordulhat, hogy a rák megléte ellenére a vérben normál szinten belüli marad.

A fentiekben részletezett okok miatt orvosszakmai körökben a daganatos betegségek kezelésének monitorizálására alkalmazzák. Tehát ha valakinél kiderült a sajnálatos rosszindulatú diagnózis, akkor a tumormarker is meghatározásra kerül.

A rendszeres kontrollok során a kezelőorvos arra lesz kíváncsi, hogy a rák alattomosan nem újul(t)-e újból ki, vagy van-e áttétképződés.

Persze a legnagyobb segítség az lenne, ha a tumormarkerek már biztosan a daganat korai stádiumában egyértelműen jeleznék, és megerősítenék a diagnózist.

Sőt segíthetnének a biztos áttétmegítélés meghatározásában is.

Utóbbi kifejezetten azért lenne fontos, mert egy tanulmány is megerősítette, hogy egyelőre az áttétképződés felel a rosszindulatú rákos betegségek halálozásának többségéért.

Habár a teszt elvégzését rutinszerűen szűrésre nem ajánlják szakmai körökben, de magánszolgáltatók laborcsomagjaiban, vagy magánszűrés keretein belül sokszor meghatározásra kerül.

És ilyenkor ha kissé emelkedett az érték, rögtön elfogja félelem az adott egyént, pedig még egyszer hangsúlyozom (hacsak nem kiugróan magas az érték), nem alkalmasak a sziklaszilárd diagnózis meghatározásához.

Sok esetben álpozitív vagy álnegatív eredményt is adhatnak, de kétségtelen tény, hogy a diagnózis megerősítésében, és a daganat menedzselésében szerepet játszanak.

Most pedig összefoglalom a legfontosabb tanulságokat.

Javaslatok

1, Ne higgyen egyetlenegy tumormarker vizsgálatnak

Sok esetben álpozitív vagy álnegatív eredményt is adhatnak, de kétségtelen tény, hogy a diagnózis megerősítésében, és a daganat menedzselésében szerepet játszanak. Kérje orvos segítségét az értelmezéshez.

2, Nincs tumorspecifikus marker

Jelenlegi ismereteink szerint nincs olyan tumormarker, ami 100%-osan érzékeny és megbízható az adott daganattípusra tekintve. A PSA, azaz prosztata specifikus antigén az egyetlen, amit szűrésre is használnak.

3, Ismert máj-, vagy vesebetegség esetén óvatosabban szükséges értékelni

A fentebb említett két szervünk foglalkozik döntően a méregtelenítéssel és kiválasztással, emiatt ha krónikus betegségük ismert, kóros tumormarker eredmények születhetnek.

Mikor vizsgálják a tumormarkereket?

A daganatos betegnél különböző időpontokban ellenőrzik a tumormarkereket. Fentebb már említettem röviden, de bővebben most kifejtem.

 • első kezelés előtt (legyen az műtét, kemo-, hormon-, sugárterápia)
 • műtét, vagy egyéb kezelés után
  • 3-14 nappal a terápia megkezdése után
  • első két évben 3 havonta
  • 3-5. évben 6 havonta
  • más kezelésre történő váltás előtt
 • ha a daganat kiújulására, vagy áttétképződésére van gyanú
 • staging vizsgálatok alkalmával (amikor kontrollra megy vissza a beteg az onkológushoz CT, vagy egyéb más leletekkel)
 • ha emelkedett a tumormarker, akkor 3-4 héttel utána ismételt vizsgálat történik

Miből állapítják meg?

 • Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Tumormarkerek csoportosítva

Ha valamelyik tumormarkerre kíváncsi részletesebben, kattintson az adott marker rövidítésére. Ha pedig az adott daganatról szeretne többet megtudni, akkor a tumortípus nevére kattintson.

RövidítésTumormarker teljes neveTumortípus, melyekben használjuk
AFPAlfa-foetoproteinmáj- és csírasejtes daganatok
Bone trap 5BBone trap 5Bcsontdaganat, csontáttét
CA 15-3Cancer antigén 15-3emlőrák
CA 19-9Cancer antigén 19-9hasnyálmirigyrák
CA 72-4Cancer antigén 72-4gyomorrák
CA 125Cancer antigén 125petefészekrák
CA 549Cancer antigén 549emlőrák
CEACarcinoembrionális antigénfőképp vastag-, végbélrák, májáttét
Cyfra 21-1Cyfra 21-1nem kissejtes tüdőrák
HE4Humán epididymis protein 4petefészekrák
MCAMCAemlőrák
NSENeuronspecifikus enolázkissejtes tüdőrák
PSAProsztatasepcifikus antigénprosztatadaganat
S-100S-100melanoma
SCCsquamosus cell carcinomalaphámsejtes rák (pl: méhnyak)
Septin 9Septin 9vastagbélrák
TPASzöveti polipeptid antigénhólyag- és tüdőrák
TPSSzöveti polipeptid spec. antigénáttétes emlőrák
Tumormarkerek csoportosítva

Mi a teendő, ha eltérés van?

Ha a tumormarker daganatos betegség diagnózisa nélkül emelkedett, tekintetbe véve, hogy az eredmény az esetek többségében nem elég a tumor megállapításához, mindenképpen javasolt szakorvos segítségét kérni a további teendők elbírálása miatt.

0 hozzászólás

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben
X

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon!