Mit jelent a HE4 érték a laborleletben?

Mit jelent a he4 a laborleletben

A HE4 – teljes nevén humán epididymis fehérje 4 – egy olyan tumormarker, ami a hámból kiinduló petefészekrák diagnosztizálásában, a kezelések utánkövetésében nyújthat segítséget.

Alacsony mértékben a nyálmirigy, a légcső hámsejtjei is termelik.

Jóindulatú daganatokban nem emelkedik a mértéke.

A HE4-t általában a CA 125-tel együtt szokták ellenőrizni, de a HE4 érzékenyebb és specifikusabb mutató. Vagyis akkor is lehet emelkedett (például korai stádiumban), amikor a CA 125 nem.

A petefészekrák valószínűségének megítélésében segíthet a ROMA index, ami az előbb felsorolt két laborparaméter, valamint a menopauza megléte vagy hiánya alapján kalkulál egy értéket.

Menopauza előtti nők esetén:

 • Ha a ROMA-érték nagyobb, mint 11,4%, akkor magas a valószínűség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére.
 • Ha a ROMA-érték kisebb, mint 11,4%, akkor alacsony a valószínűség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére.

Menopauza utáni nők esetén:

 • Ha a ROMA-érték nagyobb, mint 29,9%, akkor magas a valószínűség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére.
 • Ha a ROMA-érték kisebb, mint 29,9%, akkor alacsony a valószínűség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére.

De mint minden tumormarker esetében ez az érték sem jelent önmagában diagnózist, egyéb vizsgálatok szükségesek az eltérés okának kiderítéséhez.

Mikor emelkedett a HE4?

 • petefészekrákban vagy méhnyakrákban
 • máj vagy vesebetegségek esetén
 • egyéb nem daganatos kórállapotokban

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mindenképp ajánlott konzultálni nőgyógyász szakorvossal.

10 hozzászólás

 1. Őszne Kun Timea

  Kedves Doktor úr ! Szeretném kérdezni hogy nekem a HE4 értek 133 már juniustol csak nő index roma pedig 41 ez is nő és többször ciszták jönnek a petefészkemen és a vizsgálat kor meg nagyon fáj viszont az orvosok nem tudják meg mondani mi lehet a baj én 50 éves vagyok tavaly szeptemberben kaptam Pfizer oltást és utána elmúlt a menstruációm azóta nem jött meg csak gondjaim vannak előre is köszönöm válaszát Üdv Őszne Kun Timea

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Tímea!

   A válaszhoz ismernem kellene a pontos előzményeket, egyéb betegségeket, részletesebb kórtörténetet. Mivel ez a tumormarker inkább a nőgyógyászat tárgykörébe tartozik, ezért egy mindent átfogó ilyen irányú kivizsgálás segíthetne. Amit én javasolni tudok még, hogy kb. 1 hónapon belül átalakul honlap, célzottan daganatkezeléssel, megelőzéssel foglalkozik majd. Térjen vissza erre a weblapra 1 hónap múlva és akkor már lesznek részletek erről.

   Üdvözlettel,

   Dr. GIrhiny Tamás

   • Ötvös Krisztiánné

    Jó estet kivanok. Érdeklődni szeretnék
    CA 125 eredmény : 10,3
    HE4 eredmény: 71,2
    ROME score eredmény : 15,4

    Ez mit jelent kerem segítsen
    Válaszát előre is koszonom

    • Dr. Girhiny Tamás

     Tisztelt Ötvös Krisztiánné!

     Az eredmény értékelése függ attól is, hogy menopauza előtti, vagy utáni állapot van jelen. Ha előtti, akkor magas a valószínűség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére. Ha menopauza utáni, akkor alacsony a valószínűség. Egyik sem jelent biztos diagnózist, végső konklúziót a nőgyógyász fog adni.

     Üdvözlettel,

     Dr. Girhiny Tamás

     • Ötvös Krisztiánné

      Jó napot a keresésére a válsz menopauza elotti volt a vizsgálat .. Es ez nagy gondot okozz e ? Meg most kerek időpontot a Debrecen klinika nőgyógyászat osztályára oda kaptam be utalot .. Válaszát nagyon szépen koszonom

     • Dr. Girhiny Tamás

      Kedves Ötvös Krisztiánné!

      Az, hogy van-e (nagy vagy kicsi) gond, ténylegesen csak a nőgyógyászati vizsgálat fogja eldönteni. Mint írtam a tumormarker egy valószínűséget állapít meg. Mindenesetre kérjen minél hamarabb időpontot, így a bizonytalanságnak is hamarabb vége lesz.

      Üdvözlettel,

      Dr. Girhiny Tamás

 2. Teberi Ferencné

  Kedves Doktor Úr! 65 éves vagyok februárba lesz két éve,hogy napi szinten pecsételő vérzésem van azóta járok orvoshoz.Most csináltak tumor market vizsgálatot aminek az eredménye.Ca125 . 7,5 U/ml. Cea 4,4ng/ml.He4. 96,1. Sajnos a közelgő ünnep miatt csak januárba tudnak időpontot adni az orvoshoz.Jól értelmezem,hogy ez rák?

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Teberi Ferencné!

   Csak tumormarkerek alapján nem állítunk fel diagnózist. Ha a He4 érték pmol/L értékben van megállapítva, akkor a ROMA indexe 13,4%. Ez alapján alacsony a valószínűség rákos betegségre, de ez csak kalkulációs érték, ismétlem nem diagnózis. Bővebb információt majd a nőgyógyász ad.

   Üdvözlettel,

   Dr. GIrhiny Tamás

 3. Nagy Krisztina

  Kedves Doktor Úr! 42 éves vagyok.November 21.én találtak a jobb petefészkembe egy 4.8×3.4 cm-es kétrekeszű részben sűrű benékü cisztát. Norculotot szedtem 10 napig, napi 2x amitől a mensturációm megjött.Következő ultrahangon a ciszta mérete nem változott viszont 2.4 cmes fiók ciszta alakult ki benne. Megérkezett a vérereedményem mely a következő Ca125: 21.2 He4: 46.9 Roma Score: 6.6 % A kérdésem az lenne, hogy az eredményeim alapján jóindulatú e, es hogyan alakulhatott ki a fiókcisztám, hisz előtte 1 hónappal kétrekeszű ciszta volt? Előre is köszönöm válaszát!

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Nagy Krisztina!

   Ha a kalkulált Roma score helyes, akkor mivel az érték kisebb, mint 11,4%, így alacsony a valószínűség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére. De ez csak valószínűség, nem diagnózis. A nőgyógyászati ciszták kialakulásának dinamikájáról nincs tapasztalatom, mivel ez a nőgyógyászat témakörébe tartozik, ezért az eredménnyel mindenképp keressen fel egy ilyen szakorvost.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben