Az albumint a máj termeli, és a legfontosabb és legnagyobb kötő-, és szállító fehérje. A bélrendszeren és a veséken keresztül távozik a szervezetből.
A pajzsmirigyhormon (tiroxin), és a szteroidok serkenthetik az előállítását.
Normál értéke: 35-52 g/L között van.
Az albumin főbb funkciói
Számos funkciója közül az alábbiak a legfontosabbak:
- megköti és szállítja a fémionokat, bilirubint, szabad zsírsavakat, aminosavakat, hormonokat, gyógyszereket
- éhezés esetén a fehérjeszintézishez aminosav-tartalékként szolgál
- az egyik legfontosabb antioxidánstartalék a vérben
- ozmotikus nyomás fenntartásában vesz részt
Hogyan ellenőrzik a szintjét?
Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából. Csupán az albumin csökkenés értelmezésének van létjogosultsága, mivel csak abban az esetben lehet magasabb, ha kiszáradás esete áll fenn (a relatív és nem definitív többlet miatt).
Mikor lehet csökkent?
- valamilyen oknál fogva csökken az előállítása: például májbetegségekben, vagy fehérjeszegény étrendben
- folyadékháztartás rendellenességei miatt: ödéma, sokk, hasvíz, szepszis eseteiben
- gyulladásos reakcióban
- várandósságban
- veleszületett albumin rendellenességben
- vesebetegségben
- égési sérülés esetén
Mi a teendő, ha eltérés van?
Mivel nagyon sok betegség okozhat eltérést, mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal.
Kérdése van? Tegye fel lentebb a hozzászólások opciónál.
0 hozzászólás