Mit jelent a CA 125 érték a laborleletben?

mit-jelent-a-ca-125-a-laborleletben

A CA 125 egy főként a petefészekrák kezelésének nyomon követésében használatos tumormarker. Azonban az 1. stádiumú petefészekrákok kevesebb, mint 50%-ban emelkedett a mértéke, emiatt általános rákszűrésre nem használható, mivel nem biztos, hogy ebből kiderül a diagnózis.

Az előrehaladott petefészektumorok több, mint 80 százalékában emelkedik a szintje.

Normál esetben kevesebb, mint 34 kIU/l az értéke.

Milyen esetekben lehet még emelkedett a CA 125?

 • A petefészekrákon kívül emelkedhet méhnyak-, hasnyálmirigy-, elsődleges máj-, epeúti-, gyomor-, és tüdőrákban is.
 • májzsugorban, hasnyálmirigy gyulladásban, epekövességben, várandósságban, endometriózisban, hashártya gyulladásban, szívelégtelenségben, menstruáció esetén is.

Eredmény értékelése

Az ismert petefészekrákos beteg utánkövetésére, kiújulás ellenőrzésére használatos elsősorban. A CA 125 szintje csökkenhet kemoterápia elkezdése után, de ennek ellenére a petefészekrák terjedést mutathat.

Ezért fontos, hogy kiegészítő vizsgálatként állja csak meg a helyét, nem pedig önmagában!

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mindenképp ajánlott konzultálni nőgyógyásszal, vagy onkológussal.

2 hozzászólás

 1. Andrea Bodnar

  Tisztelt Doktor ùr .
  Szeretnèm meg kèrdezni a CA 125 èrtèk 160 as ez szàmomra a normàl 34 es èrtèkhez kèpest sokkal magasabb, ez a betegsèg sulyosàgàt jelzi ???
  Van külömbsèg a 34 feleti ertèkek magasàga között az èrtèkből lehet tudni hogy valoszinü ” csak”
  Endometriosis vagy egy petefèszek ràkos daganata.??
  ( minden màs vèr vèteli eredmènyem jó, 1 ève petefeszek ciszta es mèhbe polip eltàvolitàsom volt , menstruàcios zavarokkal erős alhasi fàlydalommal .A fàlydalom pàr honapja visszatèrt de màr az egesz bal hasra kiterjedt de enyhèbb a fàlydalom és jött egy ujabb tünet a szèklet üriitesi gond és erös has pufadàs 2 honap alat 5 kilot hiztam mind a hasamra..( jó lenne de biztos nem vagyok terhes 🙂 )
  Varom és Köszönöm vàlaszàt

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Bodnar Andrea!

   A CA 125 emelkedett értéke azt jelenti, hogy baj lehet. A lényeg a lehet szó. Sokkal fontosabb ettől, hogy tünetei is vannak, és emiatt kivizsgálás szükséges. Egy tumormarker paraméterből nem érdemes diagnózisokra spekulálni. Részletesebben erről itt írtam: https://dokimondja.hu/tumormarkerek-a-laborleletben/ A lényeg, hogy történjen mihamarabb nőgyógyászati szakvizsgálat, ha eltérés nem igazolódik, akkor pedig a székürítési problémák miatt gasztroenterológiai vizsgálat is szóba jön.

   Üdvözlettel,

   Dr. GIrhiny Tamás

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben