Mit jelent az AFP érték a laborleletben?

mit-jelent-az-afp-a-laborleletben

Az AFP, azaz alfa-fötoprotein egy olyan tumormarker, mely normál esetben nem várandós felnőtt szervezetben szinte alig mutatható ki. Ennek azaz oka, hogy elsősorban a fejlődő magzati máj termeli.

A magzat születésekor az AFP magas, de ezután gyorsan mérséklődik. Vagyis, ha valakiben magasabb az alfa-fötoprotein szintje felnőttkorban, akkor az különböző rendellenességekre utalhat, melyek az esetek döntő többségében a májat érinti.

Normál esetben kevesebb, mint 10-15 ug/l az értéke.

Milyen esetekben emelkedett az AFP?

Felnőttekben az AFP érték a máj gyógyulási folyamata során emelkedik, ezért elsődleges májrákban, különböző májáttétekkel járó daganatos elváltozásokban, de akár alkohol vagy zsírmáj talaján kialakult májzsugorban, vírusos májgyulladásokban (hepatitis) is nagyobb lehet a szintje.

Ezekben az esetekben a máj erőlködik, próbál regenerálódni, és így az alfa-fötoprotein elválasztás is megnő.

A máj betegségein kívül nőhet még jóindulatú daganatos elváltozásokban, vagy here-, illetve petefészekrák esetében is.

Eredmény értékelése

Mint majdnem minden tumormarkerre, az AFP-re is igaz, hogy kifejezett rákszűrésre nem alkalmazható. Miért? A fentebb felsoroltak alapján túl sok nem rákos betegségben is pozitív lehet, ezért a már diagnosztizált daganatos betegség kezelésének utánkövetésére alkalmazzák.

Ha a májdaganat diagnózisának megerősítésére van szükség, akkor az képalkotó vizsgálatokkal (hasi ultrahang, CT, MRI) könnyen megerősíthető.

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal, hepatológussal vagy onkológussal.

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben