Zsírmáj okai és kezelése

zsírmáj-okai-és-kezelése

Az egyik leggyakoribb népbetegség a zsírmáj, minden negyedik ember érintett lehet, mégis a legtöbb esetben egyáltalán nem kezelik, pedig ez a jelenség a máj vészriadója.

Normál esetben a zsírsejtek nem halmozódnak fel nagy mennyiségben a jobb bordaív alatt elterülő szervünkön, és összességében egyáltalán nem ártalmatlan jelenségről van szó.

Még a bél baktériumflórája is megváltozik a zsírosodás során, és a szív-érrendszeri betegségek, valamint krónikus vesebetegség kialakulásának esélye is megnő.

A zsírmáj okai

Leggyakoribb formája az úgynevezett nem alkoholos eredetű zsírmáj, melynek hátterében túlsúly, elhízás, metabolikus szindróma, inzulinrezisztencia, cukorbetegség állhat.

Miért? Mert a felborult hormonháztartás, főképp inzulinrezisztencia miatt a hasi zsírok „nem engedelmeskednek” az inzulin zsírbontásgátló hatásának.

Emiatt a szabad zsírsavak mennyisége megnő a vérben, összetömörülnek (trigliceriddé), és a májba jutnak.

Kialakulásához hozzájárulhat genetikai komponens is, illetve az is serkentő hatású, ha valaki magzatként sok kalóriát kapott az „emeletről”, valamint ha túltáplálták csecsemőként.

A várandós anya ugyanis magas zsírtatalmú ételek elfogyasztása esetén a méhlepényen keresztül sok szabad zsírsavat juttat a sérülékeny magzati májba, ahol emiatt fokozódik a zsírosodás folyamata.

Ehhez hozzáadódhat sok telített zsírsav/koleszterinbevitel, kevés antioxidáns/cink/rostfogyasztás, a megnövekedett hús, üdítő és fruktóz inputja is.

Azonban nem lenne teljes a lista, ha nem említeném meg az alkoholos eredetű zsírosodást, hiszen aki elég gyakran önt a garatra (ami lényegében méreg, és a májnak ezt mindig fel kell dolgoznia) az ugyancsak számíthat a betegség kialakulására.

Májkárosító hatást becslések alapján nők esetében napi 20 g, férfiaknál napi 30 g feletti rendszeres alkoholfogyasztás esetén valószínűsítenek, de persze ez egyénfüggő is.

Persze egyéb más betegségek kísérőjelensége is lehet, mint a fertőző májgyulladás, különböző anyagcsere-betegségek (Wilson-kór, haemochromatosis), gluténérzékenység, anorexia nervosa, gyulladásos bélbetegség, mérgezések, gyógyszermellékhatások, tehát mindazon folyamatok, melyek közvetve károsítják a máj működését.

A zsírmáj előfordulása

Nem alkoholos eredet esetén a fejlett országokban 30%-os előfordulással jelentkezik, és ezen betegcsoport családtagjaiban is megnő a zsírosodás kialakulásának esélye.

Az is igaz, hogy akiknek étrendi eredet miatt alakul ki a zsírmája, 45%-ban elhízottak, 25%-ban cukorbetegek, 70-80%-ban magas vérzsírjuk van, 40-60%-ban magasvérnyomás-betegségben is szenvednek.

Mivel alkoholt sokan fogyasztanak rendszeresen, és a túlsúly, elhízás hazája vagyunk, nem meglepő, hogy a betegség több millió magyar embert érint.

Egy felmérés szerint a világon legtöbbet ivó országok listáján 8. helyet foglaljuk el. Sajnos körülbelül 1 millióan nem tudnak létezni alkohol nélkül.

Persze a hatások összeadódhatnak, nem annyira ritka egy elhízott, alkoholista, gyógyszereket is szedő ember, és így az elzsírosodás máris 3 irányból „támogatott”.

Ennek megfelelően a betegség lefolyása is gyorsabb lehet. Az is ismert, hogy PCOS-ben is nagyon gyakori, de nincs meglepetés, mivel inzulinrezisztencia ebben a kórképben is jellemző.

A zsírmáj tünetei

Ritkán van olyan tünet, amire azt mondom én is gyakorló orvosként, hogy: no igen, ezen tünet hátterében a máj elzsírosodása a ludas.

Általánosabb jellegű tünetekről számolnak be a betegek, mint puffadás, jobb bordaív alatti nyomás, enyhe feszülésérzet, diszkomfort, de az is lehet, hogy semmiféle panasz nincs, csak „véletlenül” derül ki az eltérés.

Rutin szűrővizsgálat során gyakran derül ki a diagnózis, de legtöbbször korábbi leleteket átnézve mondom a páciensnek, hogy tudja-e, hogy egy 4 évvel ezelőtti leleten zsírmáj szerepel, és akkor szoktak következni a nagy rácsodálkozások…

A zsírmáj diagnózisa

Ha valaki bejön az orvosi rendelőbe, és látom, hogy elhízott, valamint a kikérdezés során kiderül, hogy rendszertelenül szennykajákat eszik, vagy cukorbeteg, esetleg alkoholt rendszeresen fogyaszt, már rögtön sejtem, hogy a zsírmáj nagy valószínűséggel megállapítható.

Azonban vékony embereknél ugyanúgy kialakulhat a zsírmáj. Következő lépésként, ha nem volt friss vérvétel, akkor laborvizsgálatot kérek, mert a májenzim értékek (GGT, GOT, GPT) magasabbak lehetnek, valamint a vérzsírszint is emelkedett lehet, ami ugyancsak utalhat zsírmájra.

Érdemes vércukorterhelést csináltatni inzulinszintméréssel, ha cukorbetegség vagy ezek előállapota (inzulinrezisztencia, prediabetesz) nem ismert, mivel gyakran ezen diagnózisok valamelyike is megerősítést nyer.

Ezen kívül a hasi ultrahang vizsgálat segít, és ha ezt olvasom az elkészült leleten: „a máj nagyobb, reflexiója fokozott”, ugyancsak még egy pont a zsírmáj javára.

Nagyjából ennyi is elég, de ha még pontosabb diagnózisra lenne szükség a májbetegségek megítélésére használt fibroscan vizsgálat is segít a zsírtartalom mértékének, elhegesedett területek megítélésében.

A zsírmáj kórlefolyása

A nem alkoholos eredetű zsírmáj, ha „magára van hagyva”, és kezeletlenül marad, akkor folyamatosan több és több terület zsírosodik el. Szövettani súlyossági fokozat szerint a zsírosodás mértéke lehet enyhe: <33%; mérsékelt: 33-66%, súlyos: >66%. További lépcsőként kifejezett májgyulladás alakulhat ki (NASH), és a folyamatos gyulladás miatt elhalnak a májterületek, végül „összeesik, zsugorodik a máj”, melynek talaján kialakulhat a májrák.

A nem alkoholos eredet esetén a betegek nagy része nem máj-, hanem szív-érrendszeri betegség valamelyikében hal meg (szív- vagy agyi infarktus).

Az évek során a zsírmáj miatt kialakult májtranszplantáció meredek emelkedést mutat. Amit nem győzök hangsúlyozni, hogy ha tudja, hogy zsírmája van, és eddig nem mondták, hogy ezzel foglalkoznia kell, akkor fordítson ezen a mentalitáson, és időben cselekedjen, mert az elhegesedett májterületek már nem gyógyulhatnak meg, de az előtte lévő stádiumból még visszafordítható a betegség.

Az idő ebben az esetben is nagyon fontos tényező!

A zsírmáj kezelése

Ha pontosan felderítettük milyen tényezők állhatnak a betegség hátterében, akkor ezeket kell kiiktatni. Ha a probléma tartós alkoholfogyasztás miatt alakult ki, akkor alkoholtilalom. Ha étrendi tényezők következménye, akkor életmódváltás.

Történt egy érdekes kutatás, mely egyértelműen megvilágítja, hogy mit kellene tenni a zsírmáj visszafordítása, megszüntetése érdekében. Klubtagok olvashatják is a cikk ezen részét is.

warn msg
A további tartalom csak klubtagoknak érhető el.

Ha gyógyszer, akkor azt kell lehetőség szerint elhagyni. Kifejezett gyógyszer nincs, a zsírmáj kezelését, a terápiát gondos és alapos diagnosztizálás után egyénileg szükséges meghatározni.

A gyógyulás, ha még lehetséges egyáltalán, folyamatos, és további kontrollokat jelent, illetve a diagnózis felállításakor alkalmazott módszerek ismétlését. Mindezt ajánlott persze belgyógyász szakorvosi felügyelet mellett elvégezni.

A zsírmáj gyógyulási esélye

A gyógyulás akár teljes is lehet, ha időben sikerül elcsípni a betegséget. Nem alkoholos eredet esetén érdemes kiemelten odafigyelni a d-vitamin pótlásra, mert gyakori ennek hiánya. Omega-3-zsírsav bevitele is kedvező hatású lehet.

Ha a gyulladás miatt kötőszövetes hegesedés folyamata kialakult, sőt a májzsugor is létrejött, akkor már csak májtranszplantáció jön szóba.

Az Amerikai Egyesült Államokban a 2. leggyakoribb transzplantációs ok az elhegesedett, nem funkcionáló, zsugorodott zsírmáj…

A zsírmáj megelőzése

A kiváltó tényezők elkerülésével a megelőzhető a betegség kialakulása, ezért kell törekedni az egészséges étrend fenntartására, minimalizálni az alkoholbevitelt, minden nap mozogni, és kellő időt szentelni a regenerációra.

0 hozzászólás

Hasonló bejegyzések

X

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon!