Mit jelent a CEA érték a laborleletben?

mit-jelent-a-cea-a-laborleletben

A CEA – teljes nevén carcinoembryonális antigén – egy olyan tumormarker, amit nagyobb mennyiségben csak magzati korunkban termel a szervezetünk.

Ez azt jelenti, hogy születésünk után, normál esetben vérünkből eltűnik, és így nem mutatható ki.

A vastagbél nyálkahártya sejtjei alapvetően tartalmazzák ezt a fehérjét felnőttkorban is, de a hasnyálmirigy, és bizonyos mirigysejtek (pl.: gyomornyálkahártya mirigysejtjei) is termelik kevés mennyiségben.

A CEA bizonyos betegségekben mégis kimutathatóvá válik.

A kapott eredmény normál szintjének felső határa ebben az esetben is laboronként változhat, többségében maximum 5 ug/l jelenti a felső határt (de lehet alacsonyabb is a referencia).

Orvosszakmai körökben a daganatos betegségek kezelésének monitorizálására alkalmazzák. Tehát ha valakinél kiderült a sajnálatos rosszindulatú diagnózis, akkor ez a fehérje is meghatározásra kerül.

A daganat műtéti megoldását követően és/vagy onkológiai kezelések során folyamatosan ellenőrzik a szintjét.

Ha a vizsgálatok során csökken a CEA mértéke, illetve csökkent is marad, akkor nagy valószínűséggel sikeres volt a kezelés.

Kijelenthető, hogy a CEA mértéke általában (kifejezetten vastagbélrák esetén) arányos a tumor méretével.

A fentiek miatt tehát a tumormarkerek csoportjába tartozik (erre utal a carcino előtag is, ami rákos eredetet jelent), azonban meghatározására nem önmagában kerül sor, hanem más, az adott daganatra jellemző paraméterrel.

Mennyi a normálértéke?

Magánszolgáltatók laborcsomagjaiban, vagy magánszűrés keretein belül ( menedzserszűrés) sokszor meghatározásra kerül.

Emiatt alább látható egy referencialista, hogy mely értékek esetén mit érdemes tenni:

  • 0-2,5 ug/l, nincs teendő
  • <10 ug/l, egyeztetni szükséges orvossal, hogy a daganaton kívüli lent említett tényező(k) valamelyike fennáll-e. Ha nem, akkor további kivizsgálás szükséges
  • >10 ug/l, daganatos betegség gyanúja
  • >20 ug/l, daganatos betegség nagyobb fokú valószínűsége

Mikor lehet emelkedett a CEA?

  • Az elsődlegesen kialakuló daganatok többségében emelkedhet: vastag-, végbél-, gyomor-,emlő-, tüdő-, petefészek-, prosztata-, máj-, hasnyálmirigy-, pajzsmirigy daganat. Mégis az előzőek közül a legszorosabb összefüggés a vastagbélrákkal mutatkozik.
  • májat érintő betegségek (hepatitis, májzsugor, alkohol okozta májkárosodás)
  • hasnyálmirigy gyulladás
  • gyomor-bélrendszeri gyulladások, fekélyek
  • tüdő gyulladásos betegségei
  • dohányzás

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Ha a CEA emelkedett, tekintetbe véve, hogy az eredmény nem elegendő szilárd diagnózis felállításához, mindenképpen javasolt szakorvos segítségét kérni a további teendők elbírálása miatt.

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben