Mit jelent a CEA érték a laborleletben?

mit-jelent-a-cea-a-laborleletben

A CEA – teljes nevén carcinoembryonális antigén – egy olyan tumormarker, amit nagyobb mennyiségben csak magzati korunkban termel a szervezetünk.

Ez azt jelenti, hogy születésünk után, normál esetben vérünkből eltűnik, és így nem mutatható ki.

A vastagbél nyálkahártya sejtjei alapvetően tartalmazzák ezt a fehérjét felnőttkorban is, de a hasnyálmirigy, és bizonyos mirigysejtek (pl.: gyomornyálkahártya mirigysejtjei) is termelik kevés mennyiségben.

A CEA bizonyos betegségekben mégis kimutathatóvá válik.

A kapott eredmény normál szintjének felső határa ebben az esetben is laboronként változhat, többségében maximum 5 ug/l jelenti a felső határt (de lehet alacsonyabb is a referencia).

Orvosszakmai körökben a daganatos betegségek kezelésének monitorizálására alkalmazzák. Tehát ha valakinél kiderült a sajnálatos rosszindulatú diagnózis, akkor ez a fehérje is meghatározásra kerül.

A daganat műtéti megoldását követően és/vagy onkológiai kezelések során folyamatosan ellenőrzik a szintjét.

Ha a vizsgálatok során csökken a CEA mértéke, illetve csökkent is marad, akkor nagy valószínűséggel sikeres volt a kezelés.

Kijelenthető, hogy a CEA mértéke általában (kifejezetten vastagbélrák esetén) arányos a tumor méretével.

A fentiek miatt tehát a tumormarkerek csoportjába tartozik (erre utal a carcino előtag is, ami rákos eredetet jelent), azonban meghatározására nem önmagában kerül sor, hanem más, az adott daganatra jellemző paraméterrel.

Mennyi a normálértéke?

Magánszolgáltatók laborcsomagjaiban, vagy magánszűrés keretein belül ( menedzserszűrés) sokszor meghatározásra kerül.

Emiatt alább látható egy referencialista, hogy mely értékek esetén mit érdemes tenni:

 • 0-2,5 ug/l, nincs teendő
 • <10 ug/l, egyeztetni szükséges orvossal, hogy a daganaton kívüli lent említett tényező(k) valamelyike fennáll-e. Ha nem, akkor további kivizsgálás szükséges
 • >10 ug/l, daganatos betegség gyanúja
 • >20 ug/l, daganatos betegség nagyobb fokú valószínűsége

Mikor lehet emelkedett a CEA?

 • Az elsődlegesen kialakuló daganatok többségében emelkedhet: vastag-, végbél-, gyomor-,emlő-, tüdő-, petefészek-, prosztata-, máj-, hasnyálmirigy-, pajzsmirigy daganat. Mégis az előzőek közül a legszorosabb összefüggés a vastagbélrákkal mutatkozik.
 • májat érintő betegségek (hepatitis, májzsugor, alkohol okozta májkárosodás)
 • hasnyálmirigy gyulladás
 • gyomor-bélrendszeri gyulladások, fekélyek
 • tüdő gyulladásos betegségei
 • dohányzás

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Ha a CEA emelkedett, tekintetbe véve, hogy az eredmény nem elegendő szilárd diagnózis felállításához, mindenképpen javasolt szakorvos segítségét kérni a további teendők elbírálása miatt.

18 hozzászólás

 1. Kunder Gyuláné

  2011.november hóban mütöttek vastagbél daganatra. Rendszeresen járok kontroll vizsgálatra, és most a CEA vélrvételi eredményem 5.6 volt. Szeretném megkérdezni hogy mi a teendőm mit tudok tenni, hogy lejjebb menjen a tudom marker számom. Köszönettel várom válaszát.

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Kunder Gyuláné!

   A kérdés nem csak az, hogy mit tud tenni, hogy lejjebb menjen a CEA szint, hanem az is, hogy mit tud tenni, hogy a daganatkiújulás esélyét jelentősen csökkentse. Erre a válasz elég összetett, jelenleg egy új portál létrehozásán dolgozom, melynek fókuszában pont a tumorkialakulás/kiújulás megelőzésének módjairól számolok be. Várhatóan 2023.01 hóban már működni fog az új honlap, akkor kérem jöjjön vissza erre a weblapra, mivel bővebb információt itt fogok megosztani.

   Üdvözlettel,

   Dr. GIrhiny Tamás

   • Szanyi Éva

    Jó napot kívánok! Szeretnék véleményt kérni, a férjem CEA értéke 3,2 volt ez mire utal?Mivel már volt daganatos betegsége ezért szeretném ha szakember választ adna.Köszönöm !

    • Dr. Girhiny Tamás

     Üdvözlöm!

     Kérdések, melyeket figyelembe kell venni: Hány éves a férje? Milyen más egyéb betegségei voltak neki és a felmenőinek? Mikor, milyen daganatos betegsége volt? Volt már többször is a CEA értéke magasabb, vagy csak most? Milyen a többi laborparaméter? Más tumormarker is magasabb? Van-e valamilyen panasz? Történt képalkotó vizsgálat(rtg, hasi-uh, CT ellenőrzés)? Milyen gyógyszereket szed, ha szed? Milyen férje általános állapota? Ezen csak kiindulópontok a kérdésének a megválaszolásához, részletesebben csak konzultáció által lehet megítélni a pontos teendőket.

     Üdvözlettel,

     Dr. Girhiny Tamás

 2. Mné T. Zsuzsanna

  Üdvözlöm.
  A múlthéten jártam nőgyógyásznál,aki a méhem és a petefészkem között talált egy 3cm es cisztát.
  Elküldött laborba ahol a CEA 3.67 ami a laborban 3.00
  RDW 16.30 ami a laborban 11.60-14.80értéket mutat.
  Kérdésem az lenne hogy kell aggognom ez miatt a CEA miatt?
  Köszönöm válaszát!

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Zsuzsanna!

   Önmagában ez a kismértékű CEA emelkedés nem kiugró, de a teljes megítéléshez szükséges lenne felmérni az egyéni tényezőket, pl.: családban fordult-e elő daganat, milyen alapbetegségek voltak, hormonális státusz stb… Kérdés az is, hogy milyen a ciszta típusa. Részletes választ mindezek miatt csak a nőgyógyász tud adni, én azt javaslom, hogy 3-4 hónap múlva történjen egy kontroll CEA vérvétel, és kiderül, hogy ez egyszeri „kis” emelkedés, vagy nem.

   Üdvözlettel,

   Dr. GIrhiny Tamás

 3. Mónika

  Tisztelt Doktor Úr!

  Egy kutatási projektben veszek részt önkéntesen, ahol ennek részeként tegnap sor került az első vérvételre, majd a laboreredmény közlésére is, ahol döbbenten láttam, hogy a CEA értékem 4,8 ug/l. Rendszeresen járok szűrővizsgálatokra, többek között 2 hete voltam hasi UH-on is (negatív), nem dohányzom, felmenőim körében sajnos halmozottan fordult elő (emlő, méhnyak, tüdő) daganat. Ez életem első CEA értékmeghatározása, de arra jó volt, hogy azóta pánikrohamaim legyenek…. 50 éves nő vagyok, más laboreltérés nem volt a leletben, ezzel az eltéréssel is úgy adták ki, hogy sine morbo… A fentiek alapján mit gondol, van okom aggodalomra?
  Köszönöm előre a válaszát.

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Mónika!

   Megértem az aggodalmát, főleg ha figyelembe vesszük a családi előzményeket. A szűrések eredményei szerencsére megnyugtatóak (bár kérdés, hogy a hasi-UH-n kívül milyen más szűrések történtek: például mellkas rtg, nőgyógyászat volt-e?), de nem tudom mennyi a projektben mért vérvételi CEA referenciaszint felső határa, viszont ez egyelőre nem markáns emelkedés. Ilyen esetben, ha minden más paraméter negatív, és nincs semmilyen heveny fertőzés (pl.: nátha), akkor 1-3 hónapon belül kontroll vérvételt javaslok, kiderül, hogy akkor is nagyobb-e a tumormarker szint. Tekintve a felmenők betegségeit, érdemes teljesen daganatmentesítő életmódot bevezetni, melynek részleteiről hamarosan majd olvashat a honlapomon.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

 4. özv. Wágner Gáborné

  CEA értékem évek óta magas, minden évben kicsit több. Jelenleg 13,2 . tavaly 8,7 volt. Én aggódok, de a háziorvos szerint nincs teendő.
  2. típusú cukor beteg vagyok, 17 éve. A cukorszintem 62, 6,5 között mozog, gyógyszert szedek, diétázok és sokatmozgok. Időnként van hasmenésem kb. tudom milyen ételektől. Mi a teendőm ?

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Wágner Gáborné!

   Mindenképp javasolt az életkornak megfelelő szűréseken való részvétel. Kérdés az is, hogy milyen ételektől van hasmenése, illetve ez milyen alaposan lett kivizsgálva… A másik kérdés, hogy felmenők között daganatos betegség fordult-e elő… Nem tudom mennyi az ottani labor CEA referencia maximuma, de a 10 feletti érték is sejteti, hogy belgyógyászati, szükség szerint gasztroenterológiai vizsgálat segíthet a pontosabb kivizsgálásban.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

 5. M Zsuzsa

  Tisztelt Doktor Úr,
  2020-ban emlődaganattal műtöttek, egyik mellem levéve, nyirokcsomó áttetek is voltak. Kemot, sugarat is kaptam. Azóta féléves kontrollra járok, megfelelő viszgálatokkal (hasi ultrahang, vérképek tumormarkerrel, tüdőröntgen, csontscan, mammográfia. Eddigi leleteim jók voltak. Most a CEA érték 2,9 lett (korábbi 1,7-2,1 volt), ami határértéken felüli kissé. A kezelőorovosom hasi és mellkas CT vizsgálatra küldött, de csak juliusra van időpontom. Nagyon meijedtem ettől, kell-e aggódom, hogy ez a megnőtt CEA valamilyen ujabb daganat kezdete. Elég gyomorfájós lettem, tejterméket nem birom az utóbibidőben. Mire számithatok?
  Köszönöm válaszát.

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt M Zsuzsa!

   Tumormarker és így a CEA emelkedés csak valószínűséget jelent, nem diagnózist. Lehet, hogy van komolyabb baj, lehet, hogy nincs. Ezért is küldte el a kezelőorvosa CT-re. Lehet, hogy a gyomorfájdalom befolyásolja a CEA eredményt, ezért érdemes lehet gasztroenterológussal konzultálni, és jobban kivizsgálni a gyomorpanasz okát.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

 6. Juhász Beáta

  Tisztelt Doktor Úr!

  Én is már egy éve részt veszek a H!H programban, carcino-embrionális antigén vizsgálat is a része.
  Áttekintettem a leleleimet, 2022.01. – 2022.06 – 2022.10. és most 2023.01. hónapokat nézve ez az érték növekszik.
  Határérték alatt vagyok, de a folyamatos növekedés aggaszt. 1,5 ről indul és most 2,3, 1 év alatt.
  Jövő héten veszek részt gyomortükrözésen emésztési panaszok miatt, gluténérzékenység vizsgálására.
  Ragaszkodjak a teljes béltükrözéshez is?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Juhász Beáta!

   Ha még igazolódik is az emésztési panaszok hátterében gluténérzékenység, vagy más gyomrot érintő betegség akkor is (feltételezem), hogy megmarad a szorongás nincs-e valami eltérés a vastagbélben. Ennélfogva és persze szűrővizsgálatként is nem elvetendő ötlet a vastagbéltükrözés, kifejezetten ha a felmenők között már előfordult daganatos betegség, és Ön elmúlt 50 éves. Persze több szempontot is mérlegelni lehet, ebben a gasztroenterológus biztos majd még segíteni fog, én mindenesetre „inkább legyen egy felesleges vizsgálattal több, mint elmulasztott” álláspontot képviselem.

   Üdvözlettel,

   Dr. GIrhiny Tamás

   • Juhász Beáta

    Tisztelt Doktor Úr!
    Köszönöm gyors és megnyugtató válaszát, és hogy nem bagatelizálta el az aggodalmam.
    Kedden van időpontom gyomortükrözésre, de megerősített benne, hogy kérjem a vastagbél vizsgálatát is, prevenciós okból. Sajnos igen, édesanyám 2 éve hunyt el, adenocarcinomája volt. Nagyon nehéz eligazodni a témában, de megtanított rá, hogy menjek utána minden aggodalomnak.
    Köszönöm mégegyszer!

    • Dr. Girhiny Tamás

     Tisztelt Juhász Beáta!

     Szívesen, remélem nem igazolódik semmilyen rosszindulatú eltérés.

     Dr. Girhiny Tamás

 7. Gábor

  Tisztelt Dr úr!46éves férfi vagyok!Nagyon aggódom, mert volt lágy székletem, minden hasfájás nélkül, voltam,a házi orvosnál,csináltunk labort ,egyedül cukor volt 6,5 a 6-os határ helyett.Tumor market cea értéke 0.50 ng/ml,ca125 5,82U/ml,Ca15-3;11,80u/ml,Ca19-9;5,12U/ml .a széklet tenyésztés csak annyit tudok e-coli baktérium nem tenyészet ki,azt mondta a házi orvos valószínű A normix-tol volt egy minimális eltérés a széklet tenyésztés be.Az mondta ha nyákos lesz a széklet, menni kell vastagbél tükrözésre, azóta meg állandóan szorongok
  félek hol jó széklet hol hígabb! Köszönöm válaszát, és tanácsát ha kérhető!

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Rutkai Gábor!

   Ha a széklet állaga nem normalizálódik, én is azt javasolnám, hogy történjen tükrözéses vizsgálat. Ezt megelőzően még széklet calprotectin vizsgálattal lehetne tájékozódni a gyulladásos és nem gyulladásos bélbetegségek elkülönítésére, de az csak normál, formált székletminta leadásával lesz csak értékelhető.

   Üdvözlettel,

   Dr. GIrhiny Tamás

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben