Mit jelent az anti-TPO érték a laborleletben?

Mit jelent az anti-TPO a laborleletben

Az anti-TPO főként a pajzsmirigy autoimmun eredetű betegségeiben lehet emelkedett. Amikor az immunrendszer valamilyen okból „megőrül”, és saját pajzsmirigyét kezdi támadni, folyamatos gyulladást fenntartva, akkor ez az érték is nőhet.

A TPO egy enzim, ami a normál T3, T4 pajzsmirigy hormonok előállításában vesz részt, és az anti-TPO ezt a folyamatot támadja, károsítja.

Ha kellően kifejezett és tartós ez a támadás, akkor előbb-utóbb különböző tünetek jelentkezhetnek, és a TSH, T3, T4 hormonszintek eltérései is kimutathatóvá válnak.

Milyen betegségekben lehet emelkedett az anti-TPO?

  • Hashimoto-betegségben
  • Graves-Basedow kórban
  • Várandósság utáni pajzsmirigygyulladásban
  • Pajzsmirigy adenómában
  • Szubakut de Qurvein thyreoditisben ritkán
  • Egyéb autoimmun betegségekben
  • Pajzsmirigyrákban
  • Strumában

Mikor érdemes ellenőriztetni?

Ha a TSH eltérést mutat, és/vagy különböző tünetek (például: gyengeség, menstruációs zavar, székrekedés, vagy hasmenés, indokolatlan fogyás, hízás, hajhullás, szapora pulzus, ingerlékenység) fennállnak, akkor mindenképpen.

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mivel többféle betegség okozhat eltérést, mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal vagy endokrinológussal.

Kérdése van? Tegye fel lentebb a hozzászólások opciónál.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben
Mit jelent a troponin T érték a laborleletben?

Mit jelent a troponin T érték a laborleletben?

A troponin T (röviden: cTnT), a troponin I-vel (röviden cTnI) együtt a szívizomkárosodások diagnosztizálásában használatos laboratóriumi paraméter. A szívizom sérülésekor a cTnT a károsodott sejtekből a vérbe áramlik. A pusztulás kiterjedtségére utal a troponin...

bővebben