Mit jelent a ferritin a laborleletben?

Mit jelent a ferritin a laborleletben

A ferritin egy vasraktározó fehérje, a szervezet vasraktárainak telítettségét jelzi. Nagyobb mértékben a májban, a vékonybél nyálkahártyájában, lépben és a csontvelőben található meg.

Kis mértékben a vérben is kering.

Ha a vérvételi eredményben alacsony szint mutatkozik, akkor nagy valószínűséggel vashiány áll a háttérben. Ha magasabb az értéke akkor gyulladásos betegség, daganat, vagy máj-, lépkárosodás lehet az ok.

Mit a ferritin feladata?

A vas nagyon fontos a szervezetnek, például a hemoglobin szerkezetét is alkotja, ami az oxigénszállításért felel.

A helyzet az, hogy szabad formában a vérben csak kis mennyiségben lehet jelen, ezért a szervezet biztonságos módszerrel raktározza, és ha szükséges, akkor felszabadítja és felhasználja.

A ferritin tehát tulajdonképpen egy „spajz”, ahová a szervezetünk átmenetileg „beteszi a vasat, majd szükség szerint kiveszi”.

Mikor lehet csökkent?

Ha referencia alatti az érték, akkor csökkenőben van a vasraktár, vashiányra, vagy már vashiányos vérszegénységre kell gondolni, de egyéb laborparaméterekkel összhangban javasolt értékelni az eredményt.

Már azelőtt csökken a szintje, mielőtt a tényleges vérszegénység kialakulna.

Mikor lehet emelkedett?

Több eset fordulhat elő, és így a vérvétel mellett egyéb vizsgálatok is szükségessé válhatnak a pontos diagnózis megállapításához. Szintje nőhet:

  • fertőzés, gyulladás (főleg, ha a máj vagy lép érintett),
  • vastúlterhelés (vérátömlesztés, haemochromatosis),
  • májkárosodás,
  • daganatos megbetegedések esetén.

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mivel többféle betegség okozhat eltérést, mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal.

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben