Mit jelent a troponin T érték a laborleletben?

Mit jelent a troponin T érték

A troponin T (röviden: cTnT), a troponin I-vel (röviden cTnI) együtt a szívizomkárosodások diagnosztizálásában használatos laboratóriumi paraméter.

A szívizom sérülésekor a cTnT a károsodott sejtekből a vérbe áramlik. A pusztulás kiterjedtségére utal a troponin emelkedettség mértéke.

A troponin T a károsodás után körülbelül 3,5-10 óra között mutatható ki, az alapérték akár 100-szorosára is nőhet. Körülbelül 5-10 nap alatt csökken a mértéke a normál szintre.

Egészséges egyénekben értéke 0.01 ng/ml alatti.

Mikor javasolt a troponin T érték ellenőrzése?

Szívinfarktusra utaló tünetek (mellkasi fájdalom, karzsibbadás, verejtékezés, szapora pulzus, gyengeség) esetén mindenképpen kéri a szakorvos, de más lentebb felsorolt szívkárosodások eseteiben is.

Klinikai gyakorlatban, ha tünetek egyértelműnek tűnnek, de a troponin nem emelkedett, és az EKG sem mutat eltérést, akkor 4-6 óra múlva ismét kontrollálják.

Abban az esetben ha már emelkedett a troponin, akkor nagy valószínűséggel szívkatéterezés következik, hogy az elzáródást megszüntessék az elzáródott koszorúérben.

Hol fordul elő ez a fehérje?

Csak a szívizomban, ezért is volt nagy jelentősége amikor bevezették ezt a laborparamétert, mivel korábban csak a kreatin-kináz, LDH, GOT értékek adtak támpontot a diagnosztikához.

Utóbbiak hátránya, hogy nem eléggé specifikusak szívizomra, tehát más szövetet érintő betegség esetén is magasak lehetnek.

Mikor lehet emelkedett?

  • szívinfarktusban
  • szívizomgyulladásban
  • szapora, rendellenes pulzus esetén
  • szívelégtelenségben
  • tüdőembóliában
  • szívműtét esetén

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

A leletet értelmező orvos dolga megítélni, hogy milyen további vizsgálatok, beavatkozások szükségesek.

0 hozzászólás

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben