A Hashimoto betegségről minden, ami lényeges

A Hashimotoról minden, ami lényeges

A Hashimoto pajzsmirigy betegség az egyik leggyakoribb pajzsmirigy autoimmun betegség, és ebben az esetben a szervezet saját immunrendszere támadja meg a pajzsmirigy sejtjeit.

Ennek eredményeképpen a pajzsmirigy működése végül lassulhat, ami különböző tüneteket okozhat a szervezetben. A betegség nevét a japán orvos, Hakaru Hashimoto után kapta, aki elsőként írt róla 1912-ben.

Lényegében tehát egy hosszan tartó pajzsmirigygyulladásról van szó, mely nagyon gyakori, főleg nőkben fordul elő. Az anyákban, a szülés után több, mint 10%-ban is kimutatható ez az autoimmun aktivitás.

Gyakori, hogy menstruációs zavar, meddőség hátterében is ez a kór lappang.

A Hashimoto stádiumai

A betegség lefolyását tekintve változhatnak a tünetek is, ezért először ezt a folyamatot nézzük át:

 1. túlműködő stádium: mivel az immunrendszer elkezdi támadni a pajzsmirigyet, ezért sok hormon felszabadul a pajzsmirigy szövetéből, és a véráramba kerülve pajzsmirigy túlműködésére utaló tünetek jelentkezhetnek.
 2. alulműködő stádium: a gyulladás következtében az előzővel ellentétes hatás alakul ki, kevesebb lesz a pajzsmirigy hormon szint, ezért alulműködésre utaló tünetek jelenhetnek meg.
 3. gyógyuló stádium: a betegség kezdetétől számítva kb. 8-12 hónap. A szövetpusztulás mértékétől függ, hogy mennyire tudja még „ellátni” a pajzsmirigy a feladatát.
 4. Végleges stádium: ha teljes a gyógyulás, akkor továbbra is megfelelő mennyiségű a pajzsmirigy hormon előállítás, de ha a pusztulás mértéke nagy volt, akkor vagy szubklinikus alulműködés (amikor a TSH szint normális, de a szabad hormonok, ft3, ft4 nem) vagy pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) alakulhat ki.

Miért alakul ki a Hashimoto?

Egyre több kutatás igazolja azt a feltevést, hogy a bélflóra felborulás, emésztőrendszeri problémák hozzájárulhatnak az autoimmun pajzsmirigybetegség kialakulásához.

Milyen tünetei lehetnek?

A tünetek fokozatosan alakulnak ki, és sok esetben nehéz felismerni, hogy valójában egy autoimmun betegséggel állunk szemben.

Nem mindenkiben ugyanolyan a lefolyás, van akinél nagyon markánsak a tünetek, és előfordulhat az is, hogy (főleg kezdetben) tünetek nélkül alakul ki a betegség.

Kezdetben lehet:

 • hőemelkedés
 • pajzsmirigy megnagyobbodás
 • magasabb pulzus
 • meleg, nedves bőr
 • cikluszavarok

Amikor már kialakult az alulműködő stádium:

 • bőr száraz, hideg tapintatú
 • száraz, töredezett haj
 • székrekedés
 • magas koleszterinszint miatt érelmeszesedés (koszorúér betegség)
 • menstruációs zavar, gyakori abortusz, koraszülés
 • fokozott hidegérzékenység
 • a beteg hiába diétázik, nem tud fogyni

A Hashimoto diagnózisa

A Hashimoto pajzsmirigy betegség diagnosztizálásához vérvizsgálatokat végeznek a pajzsmirigy hormon szintek meghatározására, valamint a pajzsmirigy autoimmun markerek jelenlétének igazolására.

Az alapvető TSH laborparaméter mellé szükséges a szabad hormonok vizsgálata (fT3, fT4), ezekkel felmérhető, hogy a pajzsmirigy mennyire károsodott, illetve aktuálisan milyen hormonális egyensúly áll fenn.

Az anti-TPO és az anti-TG értékek fogják eldönteni, hogy van-e autoimmun aktivitás, tehát a gyulladás fennáll-e.

A vérvétel mellé pajzsmirigy ultrahang elvégzése is ajánlott.

Mivel sok esetben a gluténérzékenység is társulhat a betegség mellé, ezért ennek ellenőrzése is mérlegelendő.

Kezelés

Minden esetben törekedni kell a bélflóra helyreállítására, és egyéb személyre szabott, egyéni életmód változtatás bevezetésére.

Ha időben „sikerül elkapni” a betegséget, tehát amikor még maradt elég tartalék a pajzsmirigyben, akkor mindenképp ajánlott minél hamarabb bevezetni ezeket a változtatásokat, hogy minél későbbre tolódjon ki a gyógyszerszedési szakasz.

Ha már a vizsgálatok szubklinikus, vagy egyértelmű pajzsmirigy alulműködést igazolnak, akkor hormonpótlás válhat szükségessé, melynek célja, hogy kompenzálja a pajzsmirigy alulműködését.

A leggyakrabban használt gyógyszer a levotiroxin, ami a pajzsmirigy által termelt T4 hormont utánozza. Az adagot az orvos folyamatosan monitorozni fogja a vérvizsgálatok alapján, hogy biztosítsa a megfelelő dózist.

Hasonló bejegyzések

A refluxról minden, ami lényeges

A refluxról minden, ami lényeges

A reflux magyarul visszafolyást jelent. De mit is takar ez pontosan? "Hogyan lehet visszafolyni a szervezetben?" Leggyakrabban a gyomorsav áramlik vissza a nyelőcsőbe, szájüregbe, vagy a tüdőbe. Más esetben a vizelet kerül vissza a húgyhólyagból a húgyvezetékbe, vagy...

bővebben