A triglicerid lényegében zsírt jelent (pontosabban a glicerin és zsírsavak házasságát).
Nagy részét táplálkozással visszük be szervezetünkbe, és étkezéseket követően a vékonybélen át a véráramba kerül.
Ebből meghatározott mennyiséget azonnal felhasznál a testünk (mivel energiaforrásként szolgálnak), a maradék triglicerid pedig a zsírszövetbe épül be (fogyókúrázók bánatára).
Fontos odafigyelni, hogy szintje normál tartományban legyen!
Mi a triglicerid normál értéke?
1,7 mmol/l alatt van normál tartományban.
1,7-2,3 mmol/l között már felmerül, hogy érelmeszesedés folyamatát fokozza.
2,3 mmol/l felett pedig fokozott érelmeszesedést okoz.
Mikor lehet emelkedett?
A triglicerid mennyisége nagymértékben a táplálkozástól függ, befolyásolja még a genetika, az életkor és a nem is.
A koleszterinhez képest kisebb mértékű érelmeszesedést okozó hatása van, de ha együttesen magas a koleszterin és a triglicerid, akkor közös erővel mindenképp erőteljesen fokozzák a szív-érrendszeri szövődmények (például: szívinfarktus, agyi infarktus) kialakulásának esélyét.
Nézzük mikor lehet emelkedett:
- genetikai probléma miatt „alapszinten” magasabb a triglicerid, ekkor csak táplálkozási szokásokkal nem biztos, hogy elérhető a normál érték, és mindenképp gyógyszeres kezelés válhat szükségessé
- túlsúlyban vagy elhízásban magasabb a zsírmennyiség, tehát ebben az esetben is magasabb lehet az eredmény
- inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben: a hormonális és anyagcsere felborulások miatt
- zsírmájban: az inzulin hormon többlete (hyperinzulinaemia) hatással van a méregtelenítő központunkra is
- hasnyálmirigy-gyulladás: a magas triglicerid okozza a gyulladást
- egyes gyógyszerek szedése: spironolakton, szteroid, fogamzásgátló, kortizol, ösztrogén
- rendszeres alkoholfogyasztás
- pajzsmirigybetegségben: mind alul- mind túlműködés esetén is
- várandósságban
- krónikus veseelégtelenségben
- elzáródásos sárgaságban
Mikor lehet csökkent?
A triglicerid eltérésekkel többnyire akkor találkozom, ha a szintje nagyobb a kelleténél, de a teljesség kedvéért felsorolom, hogy mely esetekben lehet alacsony:
- májelégtelenség
- éhezés
- égés
- zsírfelszívódási zavarokban
- súlyos vérszegénység
Miből állapítják meg?
Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.
Mivel lehet csökkenteni?
1, A legfontosabb az étrendi változtatás. Kerülni kell még az alkoholfogyasztást, a feldolgozott ételeket (például: ízesített kekszek, chips stb…), a magas zsírtatalmú ételeket (például: sajt, tojás, vaj, margarin, virsli stb…), a hozzáadott plusz cukortartalmú élelmiszereket (például: csoki, gumicukor stb…) is.
Mondhatnánk, hogy mindent, amit az élelmiszeripar kifejlesztett, hogy alig tudjunk ellenállni.
A zsírokat fedezzük inkább növényi eredetű táplálékból (dió, mandula, kesudió, lenmag stb…).
2, Testmozgás: a zsírállomány csökkentéséhez sportolás is szükséges, ezért ha ez idáig elmaradt, válasszon olyan sportnemet amit rendszeresen, élvezettel tud végezni.
Vagy akár többfélét.
3, Átmenetileg vagy tartósan szükség lehet gyógyszeres terápiára, fibrátok alkalmazására is.
4, Ha nagyon magas a triglicerid szint, akkor hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának megelőzése, vagy annak következtében plazmaferezis is szóba jöhet.
Mi a teendő, ha eltérés van?
Mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal.