A triglicerid lényegében zsírt jelent (pontosabban a glicerin és zsírsavak házasságát).
Nagy részét táplálkozással visszük be szervezetünkbe, és étkezéseket követően a vékonybélen át a véráramba kerül.
Ebből meghatározott mennyiséget azonnal felhasznál a testünk (mivel energiaforrásként szolgálnak), a maradék triglicerid pedig a zsírszövetbe épül be (fogyókúrázók bánatára).
Fontos odafigyelni, hogy szintje normál tartományban legyen!
Mi a triglicerid normál értéke?
1,7 mmol/l alatt van normál tartományban.
1,7-2,3 mmol/l között már felmerül, hogy érelmeszesedés folyamatát fokozza.
2,3 mmol/l felett pedig fokozott érelmeszesedést okoz.
Mikor lehet emelkedett?
A triglicerid mennyisége nagymértékben a táplálkozástól függ, befolyásolja még a genetika, az életkor és a nem is.
A koleszterinhez képest kisebb mértékű érelmeszesedést okozó hatása van, de ha együttesen magas a koleszterin és a triglicerid, akkor közös erővel mindenképp erőteljesen fokozzák a szív-érrendszeri szövődmények (például: szívinfarktus, agyi infarktus) kialakulásának esélyét.
Nézzük mikor lehet emelkedett:
- genetikai probléma miatt „alapszinten” magasabb a triglicerid, ekkor csak táplálkozási szokásokkal nem biztos, hogy elérhető a normál érték, és mindenképp gyógyszeres kezelés válhat szükségessé
- túlsúlyban vagy elhízásban magasabb a zsírmennyiség, tehát ebben az esetben is magasabb lehet az eredmény
- inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben: a hormonális és anyagcsere felborulások miatt
- zsírmájban: az inzulin hormon többlete (hyperinzulinaemia) hatással van a méregtelenítő központunkra is
- hasnyálmirigy-gyulladás: a magas triglicerid okozza a gyulladást
- egyes gyógyszerek szedése: spironolakton, szteroid, fogamzásgátló, kortizol, ösztrogén
- rendszeres alkoholfogyasztás
- pajzsmirigybetegségben: mind alul- mind túlműködés esetén is
- várandósságban
- krónikus veseelégtelenségben
- elzáródásos sárgaságban
Mikor lehet csökkent?
A triglicerid eltérésekkel többnyire akkor találkozom, ha a szintje nagyobb a kelleténél, de a teljesség kedvéért felsorolom, hogy mely esetekben lehet alacsony:
- májelégtelenség
- éhezés
- égés
- zsírfelszívódási zavarokban
- súlyos vérszegénység
Miből állapítják meg?
Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.
Mivel lehet csökkenteni?
1, A legfontosabb az étrendi változtatás. Kerülni kell még az alkoholfogyasztást, a feldolgozott ételeket (például: ízesített kekszek, chips stb…), a magas zsírtatalmú ételeket (például: sajt, tojás, vaj, margarin, virsli stb…), a hozzáadott plusz cukortartalmú élelmiszereket (például: csoki, gumicukor stb…) is.
Mondhatnánk, hogy mindent, amit az élelmiszeripar kifejlesztett, hogy alig tudjunk ellenállni.
A zsírokat fedezzük inkább növényi eredetű táplálékból (dió, mandula, kesudió, lenmag stb…).
2, Testmozgás: a zsírállomány csökkentéséhez sportolás is szükséges, ezért ha ez idáig elmaradt, válasszon olyan sportnemet amit rendszeresen élvezettel tud végezni.
Vagy akár többfélét. Mindegy, a lényeg, hogy mozogjon.
3, Átmenetileg vagy tartósan szükség lehet gyógyszeres terápiára, fibrátok alkalmazására is.
4, Ha nagyon magas a triglicerid szint, akkor hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának megelőzése, vagy annak következtében plazmaferezis is szóba jöhet.
Mi a teendő, ha eltérés van?
Mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal.
Kérdése van? Tegye fel lentebb a hozzászólások opciónál.
0 hozzászólás