Mit jelent a GPT érték a laborleletben?

Mit jelent a GPT a laborleletben

Bonyolult név, és akárcsak a GOT értéknél, itt is az a fontos, hogy ez egy enzim (folyamatokat gyorsít), és az aminosavak (fehérjék alapegységei) anyagcseréjében vesz részt.

Az orvostudományban gyakran előfordul, hogy ugyanazt a betegséget, vagy jelenséget többféleképpen hívják. Hogy miért, én sem értem, de szükséges ezt tisztázni, hogy ne legyen kavarodás. Szóval a GPT másképp nevezve lehet:

 • ALT: alanin transzamináz
 • ALAT: alanin aminotranferáz
 • SGPT: szérum glutamát piruvát transzamináz

Normál körülmények között 0 és 40 U/l között mozog az értéke.

Mit csinál pontosan a GPT, vagyis a glutamát piruvát transzamináz?

Ahogy korábban említettem ez egy enzim, és „felpörget” bizonyos folyamatot, hogy az gyorsan menjen végbe. Jelen esetben L-alaninból, és alfa ketoglutarátból varázsol piruvátot, és L-glutamátot.

Hol fordul elő ez az enzim?

Elsősorban a májban fordul elő, így ha ez az érték emelkedett, mindenképp májbetegségre kell gondolni.

Mikor lehet emelkedett?

Mivel az enzim csak a májsejtekben helyezkedik el, azok sérülése esetén nő a GPT szintje a vérben. ilyenkor a májsejtet határoló membrán „megszakad” és a vérbe kerül az enzim. Tehát májbetegségekben fordul elő, mint például:

 • gyors (acut) májgyulladás
 • elhúzódó, krónikus májgyulladás
 • májzsugor
 • zsírmáj
 • elsődleges májdaganat
 • májáttét
 • gyógyszer mellékhatás
 • mérgezések (gomba, vegyi anyag stb…)
 • tartós alkoholfogyasztás

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mivel nagyon sok betegség okozhat eltérést, mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal.

14 hozzászólás

 1. Boldog Tímea

  Vvt süllyedèsem 24, a gpt alat èrtèkem 50, vvtest szám: 3.98.
  Ezek mennyire normális èrtèkek? Kell ezzel foglalkozni? Az èdesapam majrakban halt meg. A háziorvos csak bejelölte ezeket az èrtèkeket de nem mondott semmit.

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Tímea!

   A GPT, süllyedés kissé emelkedettebb, ezeket több minden magyarázhatja, figyelembe kell venni a többi májfunkciós értéket és a vérkép egyéb paramétereit, CRP-t is. Édesapja betegsége miatt az évenkénti teljes hasi ultrahang ellenőrzés mindenképpen ajánlott, illetve a rizikótényezők csökkentése (például: elhízás, alkoholfogyasztás) is.

 2. Molnar Krisztina

  Tisztelt Doktor úr!
  Már a júniusi verveteli eredmenyemben is magasnak találtam, azóta csináltam egy tisztító kúrát és szedtem máj tisztító tablettát is, de a mostani verveteli eredmenyemben ismét magas lett a GOT és a GPT eredményem. GOT 54 U/L, a GPT pedig 80 U/L lett a megengedett 37 U/L helyett . Mit kell tennem? Nagyon meg vagyok ijedve. Köszönöm a válaszát .

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Krisztina!

   Ha nem, vagy régebben (több hónapja) készült hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat, akkor az mindenképpen történjen. Ha a vizsgálaton nem ábrázolódik eltérés, akkor hepatitis szerológia (a fertőző májgyulladás különböző formáinak kizárása miatt) elvégzése ajánlott.

   • Alexandra Kerepesi

    Tisztelt Doktor Úr!
    Vérképemben emelkedett Gtp 47.
    Hasi ultrahangon máj mérsékelten echodús. Szerkezetileg normál ezt a leletet kaptam.
    Nagyon meg vagyok ijedve. Háziorvos szerint nincs semmi teendő.

    • Dr. Girhiny Tamás

     Tisztelt Kerepesi Alexandra!

     A laborérték csak kissé emelkedett, (kérdés, hogy más érték normál tartományon belüli-e) illetve az is megnyugtató, hogy a hasi-UH-n nem találtak szerkezeti eltérést. Lehet, csak egyszeri jelenségről van szó, ha a cikkben felsorolt tényezők egyike sem áll fenn. Ebben az esetben azt szoktam javasolni, hogy történjen kontroll laborvizsgálat, és akár a hasi-Uh is 1-2 hónap múlva. Így kiderül, hogy még mindig magas az érték vagy nem.

     Üdvözlettel,

     Dr. Girhiny Tamás

 3. Keserű Árpád

  Tisztelt Doktor úr!

  Miután a bordámtól lefelé kissé feszült a hasam kétoldalt Október 11-től egy fáradékonysággal jellemezhető nátha után vérvételre mentem. Alapvetően eléggé puffadó vagyok évek óta, de ez másféle feszülés volt.

  A munkahelyem üzemorvosa rendszeresen utal be vérvételre és minden alkalommal, már 6 éve a triglicerid 4-5 mmol/l volt a véremben. Ez az érték az életmódommal, első sorban a táplálkozásommal szoros összefüggésben van. Pl. 2020 februárban 4,9 mmol/l trigliceridet mutattak ki a véremben, ekkor 96kg voltam (33 éves, 191 cm magas, 6 éve vegetáriánus férfi) 2020 novemberétől kerültem a cukrot és délután 2 óra után már egyáltalán nem ettem semmit. 2021 februárban 2,7 mmol/l trigliceridet mutattak ki a véremben (ekkor 90 kg voltam). Hasonló tapasztalataim már vannak a trigliceriddel. Most azonban kiugróan magas és más értékek is eltérnek a referenciától! Az elmúlt évben sajnos nem figyeltem oda a táplálkozásomra eléggé, sportolni sem volt időm, …
  Most is segíthet vajon az odafigyelés ezen a téren vagy ettől nagyobb probléma lehet? Mire utal a vérképem Ön szerint?

  Tisztelettel, Keserű Árpád

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Árpád!

   Először is azt tanácsolom, hogy 12 órás éhezés mindig megelőzze a vérvételt. Nem tudom korábban így történt-e vagy nem, de az objektivitás miatt mindenképp ez a javaslatom.

   Egy olyan életmódot kell kialakítani, ami tartósan fenntartható. Pluszban hasi-UH vizsgálatot mindenképp javasolnék a zsírmáj meglétének megerősítése vagy kizárása miatt.

   A triglicerid érték tényleg markáns, azt mindenképp ajánlott tartósan normál szintre vinni, mert hosszútávon a magas érték károsítja például az ereket. Vagyis a szív-érrendszeri szövődmények bekövetkeztének lehetősége nő.

   Összességében az odafigyelés mindenképp szükséges, laborkontroll, és akár egy dietetikus, illetve egy belgyógyász vagy lipidológus szakember bevonásával.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

 4. Dr. Szekeres Béla

  Tisztelt Doktor Úr!

  Vesekő/görcs rohamom volt. A vizsgálat során 3mm-es vesekövet diagnosztizáltak és ezt követően született az alábbi eredmény.
  Ebben a GPT eredmény (48) az ami aggaszt. Egy évvel ezelőtt ez az érték 27 volt. A totál tesztoszteron szint jelenleg: 12,270.
  Minden egyéb értékem egy évvel ezelőtt is normál volt.
  Kérdéseim:
  – Ön szerint a GPT eredmény a felelős az alacsony tesztoszteronszintért?
  – Van-e ok az aggodalomra a GPT magas szintje miatt, illetve azt mi okozhatta?

  A fent leírtakhoz annyit szeretnék hozzátenni, hogy nem dohányzom, nem iszom alkoholt, nincs súlyfeleslegem sem és 56 éves vagyok.

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Dr. Szekeres Béla!

   Eltüntettem a laborértékeit, mivel a Taj száma is szerepelt benne, és ezt adatvédelmi szempontból aggályos lenne megjeleníteni.

   Válaszolva a kérdésére, a GPT nem felelős az alacsony tesztoszteronszintért. A GPT egy főleg májon belül funkcionáló enzim, ami a cikkben részletezett okok miatt kerülhet magasabb tartományba. A tesztoszteron egy hormon, teljesen más funkcióval. Ez a kis fokú emelkedés nem jelentős, nem tudom pontosan mi okozhatta, de érdemes egy hasi-UH-t elvégeztetni, illetve 1-2 hónapon belül megismételni a vérvételt májfunkcióra kihegyezve, hogy az emelkedés még mindig fennáll-e.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

 5. Bari Viktor

  Tisztelt Dr. Girhiny Tamás!!!

  Vervetelem 2 nappal ezelőtt készült,
  Se GOT 54 Se GPT 80 emelkedett , valamint ami még eltérés volt a koleszterin 6,1
  41 éves nem elhizott, nem iszom alkohol, es nem is dohányzom. 3 hete kezdtem el naponta futni! Tüneteim talán napközbe kar, kéz pici remegés,ami múlik magátó! Nem tudom van e köze hozzá.Jövőhéten megyek vissza a háziorvoshoz! Gilbert kór évek óta fennál. Ahogy olvastam róla nem betegség,hanem egy állapot
  Se össz bilirubin 42,2. Köszönöm válaszát.

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Bari Viktor!

   A Gilbert kór valóban nem betegség, az egyik enzim lassan dolgozik, ezért magasabb az epefesték szintje. A kar és kézremegést ezen laboreltérések nem magyarázzák. Az emelkedett koleszterin és magasabb GOT, GPT utalhat zsírmájra is (ahogy a fentebb felsorolt kórállapotok akármelyike lehet, de a szírmáj a leggyakoribb), valószínűleg a háziorvos is hasi-UH elvégzését fogja javasolni. Ha ez nem igazolódik, akkor további vizsgálatokra lesz szükség.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

 6. Hekmann Gyula

  Tisztelt Dr. Girhiny Tamás!
  Ezen a héten a hétfői napon arcüregi fájdalmakra panaszkodva a háziorvosomnál voltam.
  Panaszaim alapján egy vérvételt és egy koponya röntgen csináltatott. A vérvételnél sajnos a GPT (ALAT) 246 U/L, a GOT (ASAT) pedig 77 U/L értéket mutatott . A többi érték megfelelő.
  A háziorvos elmondása szerint valamilyen vírusos fertőzés futhatott át a májamon ami a fenti értékeket produkálta, illetve az elkészült koponya röntgennél megállapították, hogy az orrmelléküreg nyálkahártyája megvastagodott. A háziorvosom ennek kezelésére Leflokin 500 mg kúrát írt fel nekem. Említettem neki, hogy januárban sajnos átfutott rajtam egy húgyúti fertőzés amire az egyik munkahely által finanszírozott kórházban egy 10 napos Doxycyklin kúrát írtak fel, miszerint napi kettőt kellett szednem.
  Az aggályaim a következők:
  – lehet e a labor eredmény rossz értéke a januári penicillin kúra miatt,
  – esetleg lehet e ez a húgyúti fertőzés az oka ami kihatott a májra, amit esetleg egy vírus fertőzés okozott
  – illetve a fő kérdésem az, hogy ez a Leflokin 500 mg kúra nem fog többet ártani most a májamnak, mint amennyit használ az arcüregnek.
  A májfunkció miatt be vagyok rendelve 20.-án kontroll vérképre.
  Várom szíves válaszát, hogy mit tegyek addigszedjem a Leflokint vagy ne?
  Köszönöm

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Hekmann Gyula!

   A doxycyclin nem penicillin származék, hanem tetracyclin osztályba tartozik, nem tudom, hogy ez elírás-e vagy akkor tényleg doxycylint szedett. A lényeg, hogy mivel a legtöbb gyógyszer a májban „alakul át” (metabolizálódik), ezért a gyógyszerszedés járhat átmeneti májenzim emelkedéssel, de ahogy a háziorvos mondta, vírusos fertőzés is okozhatta az emelkedettséget. A húgyúti fertőzés is lehet többféle megjelenésű, illetve kiterjedtségű, alapesetben nincs befolyása a májenzimekre. Mivel több tényezőt kell ilyenkor figyelembe venni, és nem ismerem részletesen a kórtörténetét, csak azt tudom javasolni, hogy tartsa be amit a kolléga mondott, a kontroll vérvétel segít majd az értékek változásának ellenőrzésében. Emellett érdemes egy hasi-uh vizsgálatra is elmenni, hogy máj szerkezetén látszik-e valamilyen eltérés. Azt viszont fontos tudnia, hogy probiotikumot feltétlenül szedjen az antibiotikum mellé nem egy héteig, hanem legalább 1 hónapig.

   Üdvözlettel:

   Dr. Girhiny Tamás

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben