Mit jelent a GPT érték a laborleletben?

Mit jelent a GPT a laborleletben

Bonyolult név, és akárcsak a GOT értéknél, itt is az a fontos, hogy ez egy enzim (folyamatokat gyorsít), és az aminosavak (fehérjék alapegységei) anyagcseréjében vesz részt.

Az orvostudományban gyakran előfordul, hogy ugyanazt a betegséget, vagy jelenséget többféleképpen hívják. Hogy miért, én sem értem, de szükséges ezt tisztázni, hogy ne legyen kavarodás. Szóval a GPT másképp nevezve lehet:

  • ALT: alanin transzamináz
  • ALAT: alanin aminotranferáz
  • SGPT: szérum glutamát piruvát transzamináz

Normál körülmények között 0 és 40 U/l között mozog az értéke.

Mit csinál pontosan a GPT, vagyis a glutamát piruvát transzamináz?

Ahogy korábban említettem ez egy enzim, és “felpörget” bizonyos folyamatot, hogy az gyorsan menjen végbe. Jelen esetben L-alaninból, és alfa ketoglutarátból varázsol piruvátot, és L-glutamátot.

Hol fordul elő ez az enzim?

Elsősorban a májban fordul elő, így ha ez az érték emelkedett, mindenképp májbetegségre kell gondolni.

Mikor lehet emelkedett?

Mivel az enzim csak a májsejtekben helyezkedik el, azok sérülése esetén nő a GPT szintje a vérben. ilyenkor a májsejtet határoló membrán “megszakad” és a vérbe kerül az enzim. Tehát májbetegségekben fordul elő, mint például:

  • gyors (acut) májgyulladás
  • elhúzódó, krónikus májgyulladás
  • májzsugor
  • zsírmáj
  • elsődleges májdaganat
  • májáttét
  • gyógyszer mellékhatás
  • mérgezések (gomba, vegyi anyag stb…)
  • tartós alkoholfogyasztás

Miből állapítják meg?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mivel nagyon sok betegség okozhat eltérést, mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal.

Kérdése van? Tegye fel lentebb a hozzászólások opciónál.

6 hozzászólás

  1. Boldog Tímea

    Vvt süllyedèsem 24, a gpt alat èrtèkem 50, vvtest szám: 3.98.
    Ezek mennyire normális èrtèkek? Kell ezzel foglalkozni? Az èdesapam majrakban halt meg. A háziorvos csak bejelölte ezeket az èrtèkeket de nem mondott semmit.

    Válasz
    • Dr. Girhiny Tamás

      Kedves Tímea!

      A GPT, süllyedés kissé emelkedettebb, ezeket több minden magyarázhatja, figyelembe kell venni a többi májfunkciós értéket és a vérkép egyéb paramétereit, CRP-t is. Édesapja betegsége miatt az évenkénti teljes hasi ultrahang ellenőrzés mindenképpen ajánlott, illetve a rizikótényezők csökkentése (például: elhízás, alkoholfogyasztás) is.

      Válasz
  2. Molnar Krisztina

    Tisztelt Doktor úr!
    Már a júniusi verveteli eredmenyemben is magasnak találtam, azóta csináltam egy tisztító kúrát és szedtem máj tisztító tablettát is, de a mostani verveteli eredmenyemben ismét magas lett a GOT és a GPT eredményem. GOT 54 U/L, a GPT pedig 80 U/L lett a megengedett 37 U/L helyett . Mit kell tennem? Nagyon meg vagyok ijedve. Köszönöm a válaszát .

    Válasz
    • Dr. Girhiny Tamás

      Kedves Krisztina!

      Ha nem, vagy régebben (több hónapja) készült hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat, akkor az mindenképpen történjen. Ha a vizsgálaton nem ábrázolódik eltérés, akkor hepatitis szerológia (a fertőző májgyulladás különböző formáinak kizárása miatt) elvégzése ajánlott.

      Válasz
  3. Keserű Árpád

    Tisztelt Doktor úr!

    Miután a bordámtól lefelé kissé feszült a hasam kétoldalt Október 11-től egy fáradékonysággal jellemezhető nátha után vérvételre mentem. Alapvetően eléggé puffadó vagyok évek óta, de ez másféle feszülés volt. A 2022.10.27-i vérvétel a következő értékeket mutatta:
    Glucose (éhgyomri): 5,5. referencia: 3,8 – 6,0 mmol/L
    Hemoglobin A1c: 5,7. referencia: 4,3 – 5,8 %
    Hemoglobin A1c IFCC: 39. referencia: 20 – 40 mmol/mol
    IFCC referens módszerre visszavezethetõ eredmény
    Carbamid: 4,1. referencia: 2,5 – 8,3 mmol/L
    Creatinin (szérum): 71. referencia: 50 – 115 umol/L
    GFR-EPI(ml/p/1.73m2): >90. referencia: 90 –
    Húgysav: 357. referencia: 180 – 440 umol/L
    C-react. protein(s): 0,2. referencia: 0,0 – 10,0 mg/L
    Cholesterin: 6,1. * referencia: 2,8 – 5,6 mmol/L
    HDL-koleszterin: 0,62. * referencia: 0,90 – mmol/L
    LDL-kol.(számított): Nem számítható
    Trigliceridek: 8,50. * referencia: 0,54 – 2,30 mmol/L
    Bilirubin össz.: 11,6. referencia: 3,4 – 20,5 umol/L
    GOT: 33. referencia: 5 – 40 U/L
    GPT: 55. * referencia: 4 – 38 U/L
    Gamma-GT: 45. referencia: 5 – 50 U/L
    Alcalicus phosphatase: 165. referencia: 100 – 300 U/L
    LDH: 417. referencia: 90 – 460 U/L
    Vérsejtsüllyedés: 10. * referencia: 3 – 8 mm/ó
    TELJ.VÉRK.AUTOMATÁVAL:
    FEHÉRVÉRSEJT: 4,95. referencia: 4,00 – 9,00 G/L
    -Neutrophil%: 48,7. * referencia: 50,0 – 70,0 %
    -Lymphocyta%: 42,0. * referencia: 25,0 – 40,0 %
    -Monocyta%: 6,3. referencia: 0,0 – 8,0 %
    -Eosinophil%: 2,8. referencia: 0,0 – 5,0 %
    -Basophil%: 0,2. referencia: 0,0 – 1,0 %
    –#Neutrophil: 2,41. referencia: 1,80 – 6,30 G/L
    –#Lymphocyta: 2,08. referencia: 1,00 – 4,10 G/L
    –#Monocyta: 0,31. referencia: 0,00 – 0,70 G/L
    –#Eosinophil: 0,14. referencia: 0,00 – 0,40 G/L
    –#Basophil: 0,01. referencia: 0,00 – 0,10 G/L
    VÖRÖSVÉRSEJT: 5,08. referencia: 4,50 – 5,90 T/L
    HAEMOGLOBIN: 158. referencia: 140 – 180 g/L
    HAEMATOCRIT: 0,446. referencia: 0,420 – 0,520 L/L
    -MCV (Vvt-k átl.térf.): 87,8. referencia: 81,0 – 100,0 fL
    -MCH (Vvt.átl.Hb.tart.): 31,1. referencia: 26,0 – 34,0 pg
    -MCHC (Vvt.átl.Hb.konc.): 354. referencia: 310 – 360 g/L
    -RDW-SD (Vvt.térf.szór.): 40,9. referencia: 37,0 – 54,0 fL
    THROMBOCYTA: 300. referencia: 130 – 400 G/L
    -MPV (Thr.átl.térf.): 9,5. referencia: 7,0 – 13,0 fL
    Vas: 20,0 referencia: 14,0 – 30,0 umol/L
    TSH: 2,440. referencia: 0,400 – 4,500 mIU/L
    URINA ÁLTALÁNOS:
    -bilirubin: Negatív. referencia: 0,00 – 0,50 mg/100mL
    -ketontestek: Negatív. referencia: 0,0 – 5,0 mg/100mL
    -glükóz: Negatív. referencia: 0 – 30 mg/100mL
    -fehérvérs.(genny): Negatív. referencia: 0 – 25 fvs/uL
    -vér: Negatív. referencia: 0 – 10 vvt/uL
    -nitrit: Negatív
    -urobilinog.(UBG): Normál. referencia: 0 – 1 mg/100mL
    -fehérje: Negatív. referencia: 0,0 – 20,0 mg/100mL
    -pH: 7. referencia: 5 – 8
    -fajsúly: 1010. referencia: 1003 – 1029 g/L
    Urina ül./látótér: Negatív

    A munkahelyem üzemorvosa rendszeresen utal be vérvételre és minden alkalommal, már 6 éve a triglicerid 4-5 mmol/l volt a véremben. Ez az érték az életmódommal, első sorban a táplálkozásommal szoros összefüggésben van. Pl. 2020 februárban 4,9 mmol/l trigliceridet mutattak ki a véremben, ekkor 96kg voltam (33 éves, 191 cm magas, 6 éve vegetáriánus férfi) 2020 novemberétől kerültem a cukrot és délután 2 óra után már egyáltalán nem ettem semmit. 2021 februárban 2,7 mmol/l trigliceridet mutattak ki a véremben (ekkor 90 kg voltam). Hasonló tapasztalataim már vannak a trigliceriddel. Most azonban kiugróan magas és más értékek is eltérnek a referenciától! Az elmúlt évben sajnos nem figyeltem oda a táplálkozásomra eléggé, sportolni sem volt időm, …
    Most is segíthet vajon az odafigyelés ezen a téren vagy ettől nagyobb probléma lehet? Mire utal a vérképem Ön szerint?

    Tisztelettel, Keserű Árpád

    Válasz
    • Dr. Girhiny Tamás

      Kedves Árpád!

      Először is azt tanácsolom, hogy 12 órás éhezés mindig megelőzze a vérvételt. Nem tudom korábban így történt-e vagy nem, de az objektivitás miatt mindenképp ez a javaslatom.

      Egy olyan életmódot kell kialakítani, ami tartósan fenntartható. Pluszban hasi-UH vizsgálatot mindenképp javasolnék a zsírmáj meglétének megerősítése vagy kizárása miatt.

      A triglicerid érték tényleg markáns, azt mindenképp ajánlott tartósan normál szintre vinni, mert hosszútávon a magas érték károsítja például az ereket. Vagyis a szív-érrendszeri szövődmények bekövetkeztének lehetősége nő.

      Összességében az odafigyelés mindenképp szükséges, laborkontroll, és akár egy dietetikus, illetve egy belgyógyász vagy lipidológus szakember bevonásával.

      Üdvözlettel,

      Dr. Girhiny Tamás

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Kérjük Bejelentkezés hozzászóláshoz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben
Mit jelent a troponin T érték a laborleletben?

Mit jelent a troponin T érték a laborleletben?

A troponin T (röviden: cTnT), a troponin I-vel (röviden cTnI) együtt a szívizomkárosodások diagnosztizálásában használatos laboratóriumi paraméter. A szívizom sérülésekor a cTnT a károsodott sejtekből a vérbe áramlik. A pusztulás kiterjedtségére utal a troponin...

bővebben