Szeretné, ha a 2-es típusú cukorbetegség…

… gyógyszer/inzulin nélkül eltűnne?
… miatt tehetne érdemben a szövődmények megelőzéséért?

Belgyógyász szakorvosi tapasztalat

Új megközelítés

t

Miért nem elég a gyógyszeres/inzulinos terápia a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében?

 

Azért, mert a 2-es típusú cukorbetegségben csak következmény a magas vércukorszint. De nem az ok.

Márpedig a cukorbetegséget kiváltó ok megszüntetése kellene, hogy a fókuszban álljon.

A fő probléma ugyanis az inzulinrezisztencia, melyen javíthatnak a különböző gyógyszerek, de nagy eséllyel nem fogják megszüntetni teljesen.

Ezért is lehetséges az, hogy hiába jók a vércukorértékei egy diabéteszes betegnek, mégis nagyobb eséllyel alakulhat ki nála daganat, vagy szív-érrendszeri betegség (pl.: szívinfarktus, stroke) egészséges társához képest.

Persze ugyanez igaz a még nem cukorbeteg, hanem még „csak” inzulinrezisztens egyénekre is.

 

ajanlas
health icon 10 3

1. Tény

A gyógyszeres/inzulinos kezelés nem szünteti meg a 2-es típusú cukorbetegséget.

health icon 2 3

2. Tény

A 2-es típusú cukorbetegség oka az inzulinrezisztencia. Ezt szükséges megszüntetni, és a vércukorértékek spontán javulhatnak.

health icon 16 3

3. Tény

A szövődmények kialakulására még mindig nagy lehet az esély, annak ellenére, hogy a vércukorszintek megfelelőek.

2-es típusú cukorbetegség diagnózisa pillanatában…

átlagosan az inzulint termelő sejtek fele már nem működik!!!

Ezért is emelkedett a vércukorszint. A legfontosabb tudnivaló, hogy a nem működő sejtek bizonyos mennyisége még feléleszthető egy ideig, viszont ez attól is függ, hogy milyen régóta tart valójában a betegsége.

„Vagyis minden egyes nappal nő az esélye, hogy az inzulint előállító ß-sejtek a hasnálmirigyben elpusztulnak és a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

 

Ezért kell megfelelő életmódi változtatásokkal minél hamarabb megtenni mindent, hogy akár gyógyszerek nélkül is normális maradjon a vércukorszint.

A hivatalosan ajánlott diétát tapasztalataim szerint a betegek többsége nem tudja tartani, éppen ezért a betegség eltünteséhez más megközelítés válhat szükségessé.

Amikor 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálok, az egyik leggyakoribb kérdés:

Most mi a teendő?

Azt válaszolom erre, hogy 2 út van. Az egyik, hogy megpróbáljuk visszafordítani a betegséget, a másik, hogy valamilyen készítmény segítségével „alacsony fokon tartjuk.”

Utóbbinak jelentős hátránya, hogy a szövődmények még mindig kialakulhatnak (pl.: szívinfarktus, lábzsibbadás, látászavar, daganat stb…)

Még manapság is elterjedt az a tévhit, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget nem lehet gyógyszermentesen nyugvó állapotba tenni.

Pedig nagy esély van rá, ha időben cselekszik a diabéteszes beteg.

Erről már 4 nagy diabetológiai társaság is konszenzust hozott (az Amerikai Cukorbeteg Szövetség, az Endokrinológiai Társaság, az Európai Cukorbeteg-kutatási Szövetség és a Brit Diabétesz Társaság), tehát a 2-es típusú cukorbetegség visszavonulásra kényszerítése (szaknyelven remissziója) nem álhír.

És ezt hogyan lehet elérni? Másképp kell értelmezni az inzulinrezisztencia, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Az inzulinrezisztencia, és 2-es típusú betegség diagnózisa egy ébresztő, ami azt mutatja, hogy nem úgy éli az életét, ahogy kellene.

 

Dr.-Girhiny-Tamas-01

Mi lényegében a 2-es típusú cukorbetegség?

egy konfliktus a szokásai és a teste között…

Képzelje el ezt úgy, mint egy párkapcsolatban fennálló konfliktust.

Például az egyik fél jelzi a párjának, hogy nem töltenek egymással elegendő időt.

Még ha pihennek is hétvégén, a másik fél a telefonjával, vagy mással foglalkozik, és nem vele.

Ez a nézeteltérés néha hol kisebb, vagy nagyobb vitákba, veszekedésekbe, torkollhat, melyek negatívan befolyásolják a mindennapokat.

Hiába próbál a kialakult helyzeten egy közeli ismerős vagy rokon segíteni azzal, hogy csitítja a feleket, például azzal, hogy ne veszekedjenek olyan hangosan, mert az egész utca hallja, ezzel a tanáccsal nem oldódik meg a helyzet.

Sőt, csak egyre eldurvul a viszony…

Csak akkor oldódhat meg az adott konfliktus a két fél között, ha sikerül átbeszélni a nézeteltérést, valamint ezt követően változás következik be.

Ebben a példában az alapkonfliktus metaforája az inzulinrezisztencia.

A kisebb-nagyobb veszekedések, viták a cukorbetegség szövődményeit jelzik.

Az inzulinrezisztencia, magas vércukorszint miatt olykor „kisebb”, kellemetlenségek lehetnek, de néha életveszélyes állapottal jelzi a szervezet (szívinfarktus, agyi infarktus, vesekárosodás, stb…), hogy ténylegesen változtatni kellene az eddigi életmódon.

Az ismerős, mint harmadik fél pedig a gyógyszereket/inzulint testesíti meg, mivel ezek többnyire tünetileg kezelik a betegséget és nem a gyökerénél fogva.

A párkapcsolat vagy megmarad, ha sikerül megoldani a konfliktust, vagy a felek útjai el is válhatnak.

De Önnek nincs lehetősége a lecserélni a testét, ezért úgy vélem érdemes komolyan venni a szervezet jelzését…

És elindulni a változás útján.

Hogyan?

Úgy, hogy naprakész információk segítségével változtat az életmódján.

Mert minél többet tud a betegségéről, annál nagyobb eséllyel győzheti le!

Ezért jött létre a:

CUkorbetegség Nélkül klub!

Egy klub, melynek egyetlen célja, hogy lényeges, folyamatosan frissülő, egyszerű, hétköznapi nyelvezettel írt információt nyújtson az inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség gyógyszer/inzulinmentes gyógyítása érdekében.

Minden hónapban új tartalmakhoz férhet hozzá, 12 hónap folyamatos előfizetés után pedig az összes tudásanyag elérhetővé válik. A klub 3 alappilléren nyugszik:

1, Fontos tudásanyagok érhetőek el inzulinrezisztenciával, 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatosan!

Regisztráció után az 1. hónapban elérhető:

Tényleg egészséges az olívaolaj?

Tényleg egészséges az olívaolaj?

Az olívaolajat általában mint egészséges olajat szokták reklámozni, ami csupa jó hatással bír. De a cikkből kiderül, hogy nem biztos, hogy ez minden esetben igaz. Ha már klubtag, akkor láthatja a bizonyítékokat is erre vonatkozóan. De például ebben...

Korai menopauza és cukorbetegség kapcsolata

Korai menopauza és cukorbetegség kapcsolata

Egy tanulmány igazolta, hogy igenis a menopauzának lehet hatása a cukorbetegség kialakulására vonatkozóan. A tanulmány szerint az etnikai hovatartozás és a korai menopauza növeli a 2-es típusú cukorbetegség...

Mennyi kávét, koffeint lehet fogyasztani?

Mennyi kávét, koffeint lehet fogyasztani?

Vajon előnyös vagy hátrányos a kávé vagy más koffeintartalmú ital fogyasztása? A médiában néha azt a hírt halljuk, hogy “kutatás igazolta, a kávé előnyös hatásait”, néhol pedig ennek az ellenkezőjét. Akkor most mi az igazság? Igaz itt is az a szokásos mondat, hogy...

A cukorbetegség kialakulását elősegítő adalékanyag

A cukorbetegség kialakulását elősegítő adalékanyag

Van olyan adalékanyag, ami nagymértékben hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Rengeteg élelmiszerben jelen lehet, melyről az inzulinrezisztens, cukorbetegek többsége nem is tud. Azért is veszélyes ilyen élelmiszereket folyamatosan enni, mert nem csak a...

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség

Az első, második, harmadik stádium után, ha továbbra sincs életmódi változtatás, akkor idővel nagyon könnyen válhat bárki cukorbeteggé. A cukorbetegségben 2 fő hiba van. Az egyik, hogy károsodnak az inzulint előállító béta sejtek a hasnyálmirigyben. A másik, hogy...

Prediabetesz

Prediabetesz

Az első és második stádium után, ha nincs életmódi változtatás, akkor folyamatos átmenettel haladunk a prediabeteszes kórállapotba. A "pre" azt jelenti, hogy elő, tehát lényegében közvetlenül a cukorbetegséget megelőző betegségekről van szó. A vércukor értékek...

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia

A cukorbetegséghez vezető út 2. stádiuma az inzulinrezisztencia. Az első stádiumról itt írtam. Már a csapból is ez a téma folyik, mégis keletkezésüket, lefolyásukat, és ezáltal terápiákat is figyelembe véve különbségek lehetnek inzulinrezisztens (rövidítve: IR)...

A 2-es típusú cukorbetegség első stádiuma

A 2-es típusú cukorbetegség első stádiuma

Azt már elég sokan tudják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását megelőzi az inzulinrezisztencia. Sőt, elterjedt az a nézet, hogy lényegében ez az első lépcső a nem 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Azonban a dogmák is néha azért vannak, hogy...

Az inzulin hatásai

Az inzulin hatásai

A 2-es típusú cukorbetegség esetén kétségtelenül az inzulin hormonnal kapcsolatos problémák a mérvadóak. Mivel az egész betegség összetett anyagcsere kisiklás eredménye, nem csak ez a hormon érintett, de mégis az inzulin kapcsán felmerülő probléma áll a fókuszban. De...

Zsírmáj okai és kezelése

Zsírmáj okai és kezelése

Az egyik leggyakoribb népbetegség a zsírmáj, minden negyedik ember érintett lehet, mégis a legtöbb esetben egyáltalán nem kezelik, pedig ez a jelenség a máj vészriadója. Normál esetben a zsírsejtek nem halmozódnak fel nagy mennyiségben a jobb bordaív alatt elterülő...

2. hónap tartalma:

Koleszterin és diabéteszes szemkárosodás

Koleszterin és diabéteszes szemkárosodás

Egy új tanulmány szerint a cukorbetegség, az életkorral összefüggő egészségi állapotok és más anyagcsere-rendellenességek a koleszterin felhalmozódásához vezethetnek a retinában. Ez hajlamos kristályosodni és...

Alvási típusok és cukorbetegség

Alvási típusok és cukorbetegség

Az emberek sok mindenben különböznek egymástól, még az alvás terén is nagy eltérések lehetnek. De hogy cukorbetegség szempontjából ez mennyire fontos, az kiderül a cikkből. Ennek a tanulmánynak fontos üzenete van...

Cukorbetegség és egy fontos nyomelem

Cukorbetegség és egy fontos nyomelem

A kutatók kapcsolatot azonosítottak egy fontos nyomelem szintje és a 2-es típusú cukorbetegség és a zsírmájbetegség kockázata között. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a cink döntő szerepet játszik az...

Izomtömeg és cukorbetegség

Izomtömeg és cukorbetegség

Az Európai Diabétesz Tanulmányi Társaság (EASD) éves találkozóján Hamburgban, Németországban (október 2–6.) bemutatott új kutatás azt mutatja, hogy az alacsony izomtömeg a szív- és érrendszeri betegségek okozta...

2 vérvételi érték amit mindenkinek meg kellene nézetni

2 vérvételi érték amit mindenkinek meg kellene nézetni

Ezt a 2 vérvételi értéket nem kérheti a háziorvos. Mégis nagyon fontosak. Vegyük azt a szituációt, hogy valaki az 50-es évei elején jár, jók a háziorvos által vérvétel során kért laborparaméterek, mégis szívinfarktusa lesz az adott illetőnek. Nem is kell feltétlenül...

Mozgás és inzulinrezisztencia

Mozgás és inzulinrezisztencia

Mozgás, edzés szempontjából az a lényeg, hogy olyan típusú sportot válasszon, amit élvezettel végez. Sajnálatos gyakori hiba, hogy valaki hirtelen nagy megterheléssel kezdi az edzést, de ennek semmi értelme. Tudatosan, tervszerűen érdemes hozzáállni az edzéshez a...

Alvás és inzulinrezisztencia

Alvás és inzulinrezisztencia

Az alvásról rengeteget lehetne beszélni, de IR, és cukorbetegség szempontjából az a lényeges, hogy elegendő hosszú és megfelelő pihentető alvás legyen. Az alvás segít a sejtregenerációban, kognitív készségekben, immunizációban. Hatékony stresszkezelés nincs jó alvás...

6 tudományosan igazolt szokás, ami csökkenti a vércukorszintet

6 tudományosan igazolt szokás, ami csökkenti a vércukorszintet

A vércukorkilengéseket nagyon gyakran megérzik akár az egészséges egyének is, nem csak az inzulinrezisztenciában, prediabéteszben, vagy cukorbetegségben szenvedő betegek. Kifejezetten itt az étkezések utáni vércukor emelkedésekre gondolok, mivel ezekben az esetekben...

3. hónap tartalma:

Minden negyedik cukorbetegnek … van

Minden negyedik cukorbetegnek … van

Elég nagy probléma önmagában a cukorbetegség, de emellett még minden negyedik diabéteszesnek van más betegsége is. Azért is fontos ez a kór, mert nem biztos, hogy diagnosztizálják időben... Szóval minden negyedik...

Öregedés és inzulinrezisztencia

Öregedés és inzulinrezisztencia

Ha kb. mindenki 150 évig élne, nagy valószínűséggel többségünk 2-es típusú cukorbeteg lenne. Miért? Mert a szervezet megújuló képessége, és inzulintermelő készsége öregszik. Egyelőre ez még a távoli jövő lehet, hogy az élettartam egészen ilyen hosszúra kitolódjon, de...

Metforminról fontos tudnivaló

Metforminról fontos tudnivaló

A metformin hatóanyagú gyógyszerekről (pl.: Meforal, Adimet, Merckformin, Metfogamma, de Janumetben és más gyógyszerekben is megtalálható) van egy fontos tudnivaló, melyről tapasztalataim szerint a készítmény szedők döntő többsége nem tud. Pedig igen fontos információ...

Cirkadián ritmus és inzulinrezisztencia

Cirkadián ritmus és inzulinrezisztencia

A cirkadián ritmus lényegében a biológiai óránkat jelenti. Ennek központja az agyban van, és ez a központ információt kap a szemünkből arról, hogy nappal vagy éjszaka van-e, és ez segít beállítani megfelelően az óra működését. Általában ébren vagyunk a nap folyamán,...

Baj ha fruktóz tartalmú élelmiszert fogyaszt?

Baj ha fruktóz tartalmú élelmiszert fogyaszt?

A fruktóz vagy más néven gyümölcscukor a legédesebb cukorféle, ami a gyümölcsökben természetes formában megtalálható. Az étkezési cukor része a glükóz mellett. Nagyon gyakran használják diabetikus termékekben. Elterjedt nézet róla, hogy mivel inzulintól függetlenül...

IR-t elősegítő egyéb állapotok

IR-t elősegítő egyéb állapotok

Ebben a cikkben már bemutattam azt az 5 fő okot, amelyek miatt inzulinrezisztens állapot kialakulhat, de van még több is. Részletek a cikkben. 1, Hasi zsír Nem túl nagy meglepetésre, a hasi szervek körül, illetve...

4. hónap tartalma:

Melyik napszakban érdemes mozognia egy cukorbetegnek?

Melyik napszakban érdemes mozognia egy cukorbetegnek?

Egy kutatás ezt a kérdést vizsgálta. A kutatás angol nyelven itt érhető el. A jelenlegi tanulmányban egy kutatócsoport felmérte, hogy a fizikai aktivitás bizonyos napszakokban összefügg-e a vércukorszint szabályozásának...

Mediterrán vagy ketogén étrend jobb cukorbetegség esetén?

Mediterrán vagy ketogén étrend jobb cukorbetegség esetén?

Általában az alacsony szénhidráttartalmú étrendet javasolják azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, vagy akiknél fennáll a betegség kialakulásának kockázata. De nincs széles körű egyetértés abban, hogy milyen alacsony is legyen a szénhidrátfogyasztás,...

Segít vagy árt az avokádó fogyasztás cukorbetegségben?

Segít vagy árt az avokádó fogyasztás cukorbetegségben?

Az avokádóról ismeretes, hogy magas zsírtartalommal rendelkezik. De vajon hasznos lehet cukorbetegség megelőzésére, vagy a kialakult betegség megszüntetésére? Erről is készült egy tanulmány. A Baylor College of Medicine...

5. hónap tartalma:

Új kutatás: Gének, elhízás, cukorbetegség

Új kutatás: Gének, elhízás, cukorbetegség

A kutatás angol nyelven itt érhető el. A hagyományos bölcsesség szerint a zsír tárolása a has körül növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A Virginiai Egyetem Orvostudományi Karának meglepő új eredményei azonban...

Cukorbetegség és alkoholfogyasztás

Cukorbetegség és alkoholfogyasztás

Vajon mennyi alkoholt lehet fogyasztani cukorbetegségben? Erről és készült egy kutatás. A kutatás angol nyelven itt érhető el. Azok az emberek, akik naponta csak egy vagy két italt fogyasztanak, nem védettek az endokrin...

6. hónap tartalma:

A pajzsmirigy és bélflóra kapcsolata

A pajzsmirigy és bélflóra kapcsolata

Ahogy korábbi bejegyzésben írtam, a kóros pajzsmirigy működés igen gyakori cukorbetegségben, ezért külön videót készítettem a bélflórával való kapcsolat bemutatására.

A pajzsmirigy göbösségről minden, amit tudni érdemes

A pajzsmirigy göbösségről minden, amit tudni érdemes

Inzulinrezisztenciában, 2-es típusú cukorbetegségben nagyobb számban fordulhatnak elő göbök és cysták (petefészekben, vesében, egyéb helyeken is), melyek főként a magasabb inzulinszint, és annak fokozott stimuláló hatása miatt alakulnak ki. Az alábbi videóban...

Ez a fajta zsír csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Ez a fajta zsír csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A kutatás angol nyelven itt érhető el. a Harvard Egyetem és a spanyolországi Universitat Rovira i Virgili kutatói 3 349 spanyol felnőttet követtek nyomon körülbelül 4,5 évig. Összességében azt találták, hogy azoknál az...

7. hónap tartalma: mivel cukorbetegség esetén többszörös bizonyos rákok kialakulásának esélye, ezért ez a hónap a megelőzésről, gyógyulás hatékonyságának fokozásáról szól

További tartalmak feltöltése folyamatos…

2, Kérdezési lehetőség

Kérdezhet az egyes tudásanyagok alatti hozzászólás opcióval, vagy közvetlenül küldhet nekem is üzenetet a klub felületén.

kérdés

3, Limitált ideig elérhető tartalmak

Lesznek olyan információk is, melyek csak meghatározott ideig elérhetőek, aztán utána törlésre kerülnek.

Tehát minél hamarabb regisztrál, és minél tovább marad a klub tagja, annál nagyobb esélye lesz arra, hogy ezekről az időszakosan elérhető tartalmakról nem marad le!

Kérdezési lehetőség:

A beérkező kérdéseket megválaszolom, így nem marad bizonytalanságban. Kérdezzen bátran majd, ha valami nem világos.

Szöveges és videó modulok:

Érthetően megfogalmazott szöveges bejegyzések és videós anyagok formájában tudhat meg egyre többet az inzulinrezisztenciáról és 2-es típusú cukorbetegség megszüntetéséről.

Folyamatos frissítés:

A program tartalmát folyamatosan frissítem. Érdemes minél hamarabb megvenni, mert új modulok hozzáadásával az ár is növekedni fog.

Önnek való ez a klub? És hogyan működik?

Rövid válasz: igen, ha Önnek 2-es típusú cukorbetegsége vagy azt megelőző állapotot diagnosztizáltak (inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia, emelkedett éhgyomri vércukor).

A klubban olvasható/látható tudásanyagok segítségével érdemben tehet azért, hogy akár meg is szüntesse az inzulinrezisztencián alapuló cukorbetegséget.

Az, hogy ez sikerül-e több tényezőtől is függ, de biztos vagyok benne, hogy a klubban bemutatott információk segítségével javulni fog az egészsége!

A klub előfizetéses alapon működik, minden hónapban új tudásanyagokhoz fér hozzá.

Az előfizetés bármikor lemondható.

A klub havi ára egy könyv árával egyezik meg, fizetés a CIB bank rendszere segítségével történik.

Regisztrációt követően azonnal hozzáfér a tartalmakhoz.

Sikeres fizetést követően számlát, és a bejelentkezési adatokat is megkapja.

Dr. Girhiny Tamás 2

Dr. Girhiny Tamás

2013 óta nagyon sok alkalommal diagnosztizáltam 2-es típusú cukorbetegséget, vagy azt megelőző állapotokat (inzulinrezisztencia, prediabétesz).

Szeretnék mindent tudást átadni, ami növeli a gyógyulás esélyét, és csökkenti a szövődmények előfordulását!

Jogi Tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a személyes orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, kizárólag oktatási céllal rendelkeznek. Panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

X

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon!