Fordítsa vissza inzulinrezisztenciáját, 2-es típusú cukorbetegségét! Kattintson erre a sorra!

Mit jelent az MCV, MCH érték a laborleletben?

mit-jelent-az-mcv-mch-a-laborleletben

Az MCV (latinul mean cellular volume, magyarul átlagos vörösvérsejt térfogat), és az MCH (mean cellular hemoglobin, átlagos hemoglobin koncentráció) értékek bármely egyszerű vérvételi eredményben megtalálhatóak.

Mi az MCV, MCH normál értéke?

Az MCH normál értéke 27-32 pg, az MCV pedig 85-95 fl.

Mi a jelentőségük?

A vörösvérsejtek jellegének megítélésében segítenek. Csak a többi vérvételi paraméterrel (hemoglobin, hematokrit, vörösvérsejtszán) együttesen értékelhetőek, önmagukban nem elegendők.

Egyszerűen az MCV azt mutatja, hogy a vörösvérsejt többsége “normál testalkatú, kövér, vagy vékony”. Persze ez kissé túlzás, de így egyszerűbb elképzelni.

Az MCH érték pedig arra utal, hogy a vörösvérsejtekben mennyi hemoglobin van (ami az oxigén megkötéséért felel). A vérszegénységről szóló cikkben említettem, hogy ezeknek a paramétereknek azért van jelentőségük, mert utalnak a kór eredetére.

Miért lehet alacsonyabb az MCV, MCH érték?

Ha ezek a laborértékek a normáltól kevesebbek, az döntő többségben vashiányos vérszegénységre utal. Miért? Mert vas kellene, hogy megfelelő hemoglobin képződjön ami köti az oxigént.

Mivel nincs vas, nincs elég hemoglobin, nem lesz elég vörösvérsejt, és borul minden. Ezért fontos a megfelelő vasbevitel, és ennek részletes kivizsgálása. A pótlás kiemelten fontos serdülőkorban, amikor “nyúlik a gyerek”, illetve várandósság tervezésekor, és utána is.

A vashiányhoz sokféle betegség, eltérés vezethet, ezekről itt írtam bővebben.

A vashiány mellett okozhatja az alacsony értéket a thalassaemia is, amikor a hemoglobin nem vashiány miatt károsodik, hanem örökletes vérképzési zavar következtében “nem jól készül el a hemoglobin”.

Egyre gyakoribbá fog válni az életkor előrehaladtával az is, hogy krónikus betegségekhez is társul vérszegénység, hiába megfelelő a vas-szint, az MCV, MCH akkor is alacsonyabb lesz.

Miért lehet magasabb az MCV, MCH érték?

Ha pedig magasabbak a fent említett laborértékek, akkor leggyakrabban kevés a B12 vagy folsavbevitel. Ilyenkor kövérkés nagy vörösvérsejtek alakulnak ki, de funkciójukat nem tudják hatékonyan ellátni.

Másrészt az is megeshet, hogy a daganatok kezelésére használt kemoterápiás szerek okoznak átmenetileg nagyobb vörösvérsejteket.

Hosszan fennálló alkoholizmusban is nagyon gyakori, hogy magasabb ez a két érték, illetve májbetegségben, de lépeltávolítás után, pajzsmirigy-alulműködésben, myelodiszpláziás-szindrómában, aplasztikus anaemiában is.

Mi a teendő eltérés esetén?

Van amikor könnyebb megállapítani, hogy mi áll a kevesebb, vagy nagyobb laborlelet hátterében, van amikor bővebb utánajárást igényel.

Egy biztos, minden esetben fontos, hogy pontos diagnózis szülessen, nem szabad félvállról venni, ha felmerül kicsúszás a vérképben.

Inzulintorna-ekonyv

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a hgba1c a laborleletben?

Mit jelent a hgba1c a laborleletben?

A hgba1c egy olyan vérből ellenőrizhető paraméter, melynek segítségével meghatározható a vérvétel előtti 3 hónap átlagos vércukorszint. Hívhatjuk glikált hemoglobin, a1c, hemoglobin a1c tesztnek is, ezek mind ugyanarra a vizsgálatra utalnak. Főként cukorbetegség...

bővebben
Mit jelent a triglicerid érték a laborleletben?

Mit jelent a triglicerid érték a laborleletben?

A triglicerid lényegében zsírt jelent (pontosabban a glicerin és zsírsavak házasságát). Nagy részét táplálkozással visszük be szervezetünkbe, és étkezéseket követően a vékonybélen át a véráramba kerül. Ebből meghatározott mennyiséget azonnal felhasznál a testünk...

bővebben
Mit jelent a GGT érték a laborleletben?

Mit jelent a GGT érték a laborleletben?

A GGT, vagyis a gamma-glutamil transzferáz, a máj, az epeutak, a vese, a hasnyálmirigy, a vékonybél, és a lép sejtjeiben elhelyezkedő enzim, ami az aminosav-szállításban vesz részt. Ha a vérben megemelkedik a szintje, az döntően a máj és epeúti betegségek miatt...

bővebben