Mit jelent az MCV, MCH érték a laborleletben?

mit-jelent-az-mcv-mch-a-laborleletben

Az MCV (azaz mean cellular volume, magyarul átlagos vörösvérsejt térfogat), és az MCH (vagyis mean cellular hemoglobin, magyarul átlagos hemoglobin koncentráció) értékek bármely egyszerű vérvételi eredményben megtalálhatóak.

Mi az MCV, MCH normál értéke?

Az MCH normál értéke 27 és 32 pikogramm között van, míg az MCV pedig 85-95 femtoliter között mozog.

Mi a jelentőségük?

A vörösvérsejtek jellegének megítélésében segítenek. Csak a többi vérvételi paraméterrel (mint a hemoglobin, hematokrit, vörösvérsejtszám) együttesen értékelhetőek, önmagukban nem elegendők.

Egyszerűen megfogalmazva az MCV azt mutatja, hogy a vörösvérsejt többsége „normál testalkatú, kövér, vagy vékony”. Persze ez kissé túlzás, de így egyszerűbb elképzelni.

Az MCH érték pedig arra utal, hogy a vörösvérsejtekben mennyi hemoglobin van (ami azért fontos, mert a hemoglobin felel az oxigén megkötéséért). A vérszegénységről szóló cikkben említettem, hogy ezeknek a paramétereknek azért van jelentőségük, mert eltérésük esetén utalhatnak a betegség eredetére.

Miért lehet alacsonyabb az MCV, MCH érték?

Ha ezek a laborértékek a normál értéktől kevesebbek, az döntő többségben vashiányos vérszegénységre utal. Miért? Mert vas kellene, hogy megfelelő hemoglobin képződjön ami köti az oxigént.

Mivel nincs vas, nincs elég hemoglobin, így nem lesz elég vörösvérsejt, és borul minden. Ezért fontos a megfelelő vasbevitel, és a vashiány részletes kivizsgálása, ha ez igazolódik. A pótlás kiemelten fontos serdülőkorban, amikor „nyúlik a gyerek”, illetve várandósság tervezésekor, és utána is.

A vashiányhoz sokféle betegség, eltérés vezethet..

A vashiány mellett okozhatja az alacsony értéket a talasszémia is, amikor a hemoglobin nem vashiány miatt károsodik, hanem örökletes vérképzési zavar következtében „nem jól készül el a hemoglobin”.

Egyre gyakoribbá fog válni az életkor előrehaladtával az is, hogy krónikus betegségekhez is társul vérszegénység, hiába megfelelő a vas-szint, az MCV, MCH akkor is alacsonyabb lesz.

Miért lehet magasabb az MCV, MCH érték?

Ha pedig magasabbak a fent említett laborértékek, akkor az ok leggyakrabban a kevés B12 vagy folsavbevitel. Ilyenkor kövérkés nagy vörösvérsejtek alakulnak ki, de funkciójukat nem tudják hatékonyan ellátni.

Másrészt az is megeshet, hogy a daganatok kezelésére használt kemoterápiás szerek okoznak átmenetileg nagyobb vörösvérsejteket.

Hosszan fennálló alkoholizmusban is nagyon gyakori, hogy magasabb ez a két érték, illetve májbetegségben, de lépeltávolítás után, pajzsmirigy-alulműködésben, myelodiszpláziás-szindrómában, aplasztikus anaemiában is.

Mi a teendő eltérés esetén?

Van amikor könnyebb megállapítani, hogy mi áll a kevesebb, vagy nagyobb értékek hátterében, van amikor bővebb utánajárást igényel.

Egy biztos, minden esetben fontos, hogy pontos diagnózis szülessen, nem szabad félvállról venni, ha eltérés igazolódik.

Kérdése van? Tegye fel lentebb a hozzászólások opciónál.

8 hozzászólás

 1. Horváth Jenőné

  Tisztelt Doktor úr!
  20 éves fiú unokám vas értéke 44,3 , a referencia érték 12,5-32,2 a laborleletén. Szeretném megkérdezni, hogy ez az érték mit jelez és nagy baj-e?
  Tisztelettel várom válaszát: Horváth Jenőné

  Válasz
  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Horváth Jenőné!

   Ez csak egy érték, még több laborparamétert, részletes kórtörténetet kellene ismerni ahhoz, hogy pontos választ lehessen adni. Magasabb vasszint hátterében állhat kézenfekvően vaspótló kiegészítők, gyógyszerek rendszeres bevétele, fokozott vasfelszívódás, vasanyagcsere enzimdefektusai, hirtelen kialakuló vérszegénység (hemolítikus anaemia), valamint a ritka esetekben nagy mennyiségű vastartalmú ételek elfogyasztása. Lehetnek még más eltérések is, mindenképp utánjárás szükséges.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

   Válasz
 2. Horvath Jánosné

  T.DOKTOR UR Az MCv 98.2 az MCH 34,2 .mi a teendő
  Köszönöm

  Válasz
  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Horváth Jánosné!

   Kiindulásként a TSH-szintet, B12, folsav szintet mindenképp érdemes még ellenőrizni.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

   Válasz
 3. Edit

  Tisztelt Doktor úr!
  Ha az MCV 96,2 akkor mi a teendő?
  SerumHDL 0,8
  monocyta 8,2
  Mi a probléma?

  Válasz
  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Hölgyem!

   A 96,2-es MCV még nem drasztikusan emelkedett, de ennyi paraméter ismeretében nem lehet egyértelmű tanácsot adni. A cikkben felsorolt kórállapotok lehetőségei fennállnak, viszont részletesebb felvilágosítást az a szakember tud adni, aki ismeri az Ön előzményeit betegségeire, kezelésekre vonatkozóan.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

   Válasz
 4. vastag Otto

  Tisztelt doktor úr.Az mcv 102.300 az mch 31.000 az mchc 303.000 es a totál bilirubin 29.600 .Válaszát előre is köszönöm

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben
Mit jelent a troponin T érték a laborleletben?

Mit jelent a troponin T érték a laborleletben?

A troponin T (röviden: cTnT), a troponin I-vel (röviden cTnI) együtt a szívizomkárosodások diagnosztizálásában használatos laboratóriumi paraméter. A szívizom sérülésekor a cTnT a károsodott sejtekből a vérbe áramlik. A pusztulás kiterjedtségére utal a troponin...

bővebben