Mit jelent a kreatinin a laborleletben?

Mit jelent a kreatinin

A kreatin főképp az izmok energiaellátásáért felel, és a vese, a máj, a hasnyálmirigy állítja elő.

A kreatinin a kreatin egy részéből keletkezik az izmokban, annak a végterméke. Olyan, mintha a paprikás krumpli lenne a kreatin, a széklet pedig a kreatinin.

Az izomtevékenység során (pl.: edzés) a kreatin meghatározott része kreatininné alakul.

Testépítők, illetve sportolók gyakran extra kreatint visznek szervezetükbe táplálékkiegészítőként, így több energia termelődik, és az edzés hatékonyabbá válik.

Férfiakban magasabb a kreatinin szint, mivel nagyobb az izomtömegük a nőkhöz és gyerekekhez viszonyítva.

Habár több szerv is részt vesz a kreatin előállításában, a kreatinin kizárólag a veséken keresztül ürül vizelettel, a máj nem tudja lebontani.

Ez azért fontos, mert ha a kreatinin-szint emelkedik a vérben, akkor valószínűsíthető, hogy a vese működésével baj van. Ezért is fő diagnosztikai paraméter a karbamid és eGFR mellett.

Normál körülmények között 40 és 88  µmol/l között mozog az értéke.

Mikor végzik a vizsgálatot?

Három eset van általában:

 • Ha valaki csak rutin vizsgálatot szeretne végeztetni panaszmentesen és nagylabor vizsgálatot kér, akkor a kreatinin-szintet biztosan megnézik.
 • Ha hirtelen fellépő vesebetegségre van gyanú, melyek tünetei lehetnek gyengeség, fáradékonyság, „vizesedés” az arcon, végtagokon, csökkenő vizeletmennyiség, vesetáji fájdalom, vérvizelés.
 • Ha már ismert valamilyen vesebetegség, akkor szorosabban gyakrabban ellenőrzik az karbamid (más néven urea) szinttel, és eGFR-el együtt. Ilyenkor az orvos azt nézi, hogy mennyire romlik, vagy javul a vesekárosodás.

Hogyan nézik a kreatinin szintet?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából, illetve vizeletből is mérhető.

Mikor lehet emelkedett?

Sokféle betegségben lehet emelkedett, de van egy fő szempont.

Fontos: Ha csak kismértékben károsodott a vese, nem biztos, hogy emelkedik a kreatinin. Csak akkor nő a szintje, ha a vesetestecskék fele már nem működik!

Akkor most nézzük részletesen, hogy mikor lehet emelkedett a kreatinin szint.

 • ha alacsony a keringő vérmennyiség. Például, ha valaki nem sok folyadékot fogyaszt. Ezért fontos, hogy folyamatosan fogyasszunk folyadékot mégpedig, vizet, ne valamilyen cukros szétszínezett löttyöt, bármit is mond a reklám. Mivel az idősök szomjúságközpontja változik, nem érzékelik már annyira könnyen, hogy keveset ittak, így könnyen kiszáradnak. Vírusfertőzés okozta hányás, hasmenés is okozhat alacsonyabb mennyiségű vért. Akárcsak a nagyfokú vérzés.
 • amikor az erek a szervezetben kitágulnak: vérmérgezésben, súlyos allergiás reakcióban, májzsugorban
 • szívbetegségek miatt, pl.: szívelégtelenség
 • gyógyszerek: fájdalomcsillapítók, vízhajtók, antibiotikumok, kemoterápiás szerek, vérnyomáscsökkentők egy bizonyos típusa
 • kontrasztanyag: például hasi CT vizsgálat során, ha meg akarjuk nézni, hogy a belekben van-e valamilyen eltérés, kontrasztanyag szükséges, hogy a CT „jobban lássa”. Főleg akkor okozhat gondot, ha a vese alapból már beteg.
 • vesetestecske gyulladások
 • fertőzések (leptospira baktérium, hanta vírus)
 • vesekövesség
 • vázizom szétesés, sérülés miatt pl.: balesetben
 • autoimmun betegségekben, melyek a szervezet nagy részét érintik (SLE, Sjögren)
 • veséket tápláló erek elzáródása
 • húgyvezeték, húgyhólyag daganat
 • prosztata megnagyobbodás vagy daganat
 • nőgyógyászati betegségek, daganatok
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Mikor alacsony a kreatinin?

Bármilyen történés, ami csökkenti az izomtömeget, alacsonyabb kreatinin szintet eredményez. Ilyen az öregedés, izombetegség. De a várandósság is csökkenti.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mivel nagyon sok betegség okozhat eltérést, mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal.

8 hozzászólás

 1. Zih Csaba

  Üdvözlöm
  Sugár (2020 ősze) ès kemoterápián (2021 tavasza) vagyok túl.
  Össze szükült a vizelet vezetèk ezáltal megemelkedett a kreatin szintem 1,87mg/dl az uree 61mg/dl.
  Mit tudok tenni az èrtèkek csökkenèse èrdekèben.
  Segítsègèt előre is köszönöm!

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Zih Csaba!

   A bő folyadékfogyasztás, és ennek folyamatos mérése a legegyszerűbb mód, hacsak nincs folyadéklimitáló kórállapot (pl.: vesebetegség, vagy szívelégtelenség stb…) és urológus szakorvos nem javasol mást. Pontosabbat ilyen végzettségű szakember tudna mondani, mivel a húgyvezeték szűkülete ehhez a szakterülethez tartozik.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

  • Csoma Bertalanné

   Mitöl lehet, hogy 2 hónap alatt a kreatinin szint 106-ról 137-re és az eGFR 42-röl 31-csökkent.Válaszát előre is köszönöm.

   • Dr. Girhiny Tamás

    A fentebb felsoroltak közül bármelyik okozhatja. Részletes kivizsgálás szükséges.

 2. Nagy Gergely

  Tisztelt Doktor Úr!

  107kg (18%bf), 198 cm, 35 éves vagyok 21 éve testépítek, táplálékkiegészítőket fogyasztok napi 5-7g kreatin, 3-5g HMB, napi 1.4-1.6g/tskg fehérjebevitel, melyből 30-60g fehérjepor. Az utóbbi 2.5 évben az eGFR-em hektikusan alakult, 3-6 havonta vizsgálva: 87-76-67-81-63-69. Az utolsó 2 mérés között odafigyeltem, hogy legalább 3 liter vizet fogyasszak abban a 3 hónapban, de nem sokat javult. A kreatinkináz 222 U/L , karbamid 8 mmol/L, kreatinin 116 umol/L emelkedett értéken alakult.

  Nefrológus látott a 67-es értéknél, hasi UH-n nem voltak elváltozások, vizeletem tiszta volt. Akkor eltanácsolt minden kiegészítőtől és kérte, hogy figyeljek a folyadékbevitelre. Ekkor az edzéseim is jelentősen visszafogtam, 4 hónapra rá lett 81 az eGFR-em.

  Magánlaborban a nagylaboromhoz kiegészítő Cisztatin C vizsgálatot kértem, mely eredménye 0,68 mg/L lett (0,62 – 1,11). Ennek fényében a 69 eGFR továbbra is enyhe beszűkülésnek értelmezhető, vagy a magas izombomlási ráta és kreatin szedése miatt torzulnak az eredményem? Tervezem elhagyni a kreatint. Ön mennyi folyadékot javasol, min változtatna, illetve hogyan értelmezné ezeket az eredményeket?

  Segítsègèt előre is köszönöm!

  • Dr. Girhiny Tamás

   Tisztelt Nagy Gergely!

   Igen, enyhe beszűkülés, de ebben az esetben az enyhe szó nem ad kellő súlyt a jelenségnek. A bevitt kiegészítők és izomlebontás is maszkírozza az eredményt, tehát a két jelenség nem különül el. A kérdésre, hogy mit javasolnék változtatni:

   Amikor nefrológiai osztályon voltam gyakorlaton, az osztályvezető főorvos mesélt nem egy, hanem több olyan testépítőről, akik versenyekre is jártak 30-as korosztálybeliek voltak, és a verseny másnapján jöttek a a Klinikára dialízisre. Ugyanis addigra már heti 3x szükségük volt rá.

   A csökkent GFR, még ha nem is teljesen pontosan, de egyértelműen jelzi, hogy nem bírják a veséi a többletterhelést. Igazolja ezt a tényt, hogy ahogy a tehermentesítés megvalósult, 81-es lett a GFR-je. Nem kellene megvárni, míg a cisztatin C érték is emelkedésnek indul, vagy fehérje megjelenjen a vizeletben.

   A javaslatom a nefrológusával megegyezik. Hagyja el a kiegészítőket, véglegesen. Pontos folyadékbevitelről egyéb más tényezőkről ismételt nefrológiai konzultációt javaslok, ugyanis ehhez több mindent kell mérlegelni.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

 3. Kovács Nikolett

  Kedves Doktor Úr
  Ha kronikus vese elégtelenségnél javul a kreatinin értéke az jelent valamit?
  Ebben az esetben pl 3 honap alatt mindig nőtt az érték, és most 700rol hirtelen csak 500 lett! Nem ertem igazán, ha egyáltalán van jelentősége.
  Köszönöm a válaszát

  • Dr. Girhiny Tamás

   Kedves Kovács Nikolett!

   Azt jelenti, hogy a kreatinint a vese hatékonyabban választotta ki a korábbiakhoz képest. Tehát ez jó hír, még jobb ha ezt eGFR érték emelkedés is kíséri.

   Üdvözlettel,

   Dr. Girhiny Tamás

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben