Mit jelent a kreatinin a laborleletben?

Mit jelent a kreatinin

A kreatin főképp az izmok energiaellátásáért felel, és a vese, a máj, a hasnyálmirigy állítja elő.

A kreatinin a kreatin egy részéből keletkezik az izmokban, annak a végterméke. Olyan, mintha a paprikás krumpli lenne a kreatin, a széklet pedig a kreatinin.

Az izomtevékenység során (pl.: edzés) a kreatin meghatározott része kreatininné alakul.

Testépítők, illetve sportolók gyakran extra kreatint visznek szervezetükbe táplálékkiegészítőként, így több energia termelődik, és az edzés hatékonyabbá válik.

Férfiakban magasabb a kreatinin szint, mivel nagyobb az izomtömegük a nőkhöz és gyerekekhez viszonyítva.

Habár több szerv is részt vesz a kreatin előállításában, a kreatinin kizárólag a veséken keresztül ürül vizelettel, a máj nem tudja lebontani.

Ez azért fontos, mert ha a kreatinin-szint emelkedik a vérben, akkor valószínűsíthető, hogy a vese működésével baj van. Ezért is fő diagnosztikai paraméter a karbamid és eGFR mellett.

Normál körülmények között 40 és 88  µmol/l között mozog az értéke.

Mikor végzik a vizsgálatot?

Három eset van általában:

 • Ha valaki csak rutin vizsgálatot szeretne végeztetni panaszmentesen és nagylabor vizsgálatot kér, akkor a kreatinin-szintet biztosan megnézik.
 • Ha hirtelen fellépő vesebetegségre van gyanú, melyek tünetei lehetnek gyengeség, fáradékonyság, „vizesedés” az arcon, végtagokon, csökkenő vizeletmennyiség, vesetáji fájdalom, vérvizelés.
 • Ha már ismert valamilyen vesebetegség, akkor szorosabban gyakrabban ellenőrzik az karbamid (más néven urea) szinttel, és eGFR-el együtt. Ilyenkor az orvos azt nézi, hogy mennyire romlik, vagy javul a vesekárosodás.

Hogyan nézik a kreatinin szintet?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából, illetve vizeletből is mérhető.

Mikor lehet emelkedett?

Sokféle betegségben lehet emelkedett, de van egy fő szempont.

Fontos: Ha csak kismértékben károsodott a vese, nem biztos, hogy emelkedik a kreatinin. Csak akkor nő a szintje, ha a vesetestecskék fele már nem működik!

Akkor most nézzük részletesen, hogy mikor lehet emelkedett a kreatinin szint.

 • ha alacsony a keringő vérmennyiség. Például, ha valaki nem sok folyadékot fogyaszt. Ezért fontos, hogy folyamatosan fogyasszunk folyadékot mégpedig, vizet, ne valamilyen cukros szétszínezett löttyöt, bármit is mond a reklám. Mivel az idősök szomjúságközpontja változik, nem érzékelik már annyira könnyen, hogy keveset ittak, így könnyen kiszáradnak. Vírusfertőzés okozta hányás, hasmenés is okozhat alacsonyabb mennyiségű vért. Akárcsak a nagyfokú vérzés.
 • amikor az erek a szervezetben kitágulnak: vérmérgezésben, súlyos allergiás reakcióban, májzsugorban
 • szívbetegségek miatt, pl.: szívelégtelenség
 • gyógyszerek: fájdalomcsillapítók, vízhajtók, antibiotikumok, kemoterápiás szerek, vérnyomáscsökkentők egy bizonyos típusa
 • kontrasztanyag: például hasi CT vizsgálat során, ha meg akarjuk nézni, hogy a belekben van-e valamilyen eltérés, kontrasztanyag szükséges, hogy a CT „jobban lássa”. Főleg akkor okozhat gondot, ha a vese alapból már beteg.
 • vesetestecske gyulladások
 • fertőzések (leptospira baktérium, hanta vírus)
 • vesekövesség
 • vázizom szétesés, sérülés miatt pl.: balesetben
 • autoimmun betegségekben, melyek a szervezet nagy részét érintik (SLE, Sjögren)
 • veséket tápláló erek elzáródása
 • húgyvezeték, húgyhólyag daganat
 • prosztata megnagyobbodás vagy daganat
 • nőgyógyászati betegségek, daganatok
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Mikor alacsony a kreatinin?

Bármilyen történés, ami csökkenti az izomtömeget, alacsonyabb kreatinin szintet eredményez. Ilyen az öregedés, izombetegség. De a várandósság is csökkenti.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mivel nagyon sok betegség okozhat eltérést, mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal.

0 hozzászólás

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben
X

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon!