Mit jelent a karbamid (urea) a laborleletben?

A karbamid vagy urea (ugyanazt jelentik) a fehérjék lebontásának végterméke. A májban keletkezik és a vese választja ki, ezért a vesefunkció ellenőrzésére használt laborparaméter a kreatinin és a GFR mellett. A folyamat végén vizelettel távozik a szervezetből.

Az étkezéssel bejuttatott fehérje nitrogéntartalma körülbelül 15-20%, melynek több, mint 90%-ra nincs szükség, így a felesleg karbamiddá alakul.

Normál körülmények között 3,6 és 7,2 mmol/l között mozog az értéke.

Mikor végzik a vizsgálatot?

A sok lehetőség közül ezek a leggyakoribbak:

  • általános nagy vérvétel keretében
  • veseelégtelenség diagnosztikai meghatározása és követése esetén
  • dializált betegeknél, mivel a karbamid mennyisége utal a fehérje lebontás hatékonyságának mértékére
  • vesetranszplantáción átesettek utánkövetésekor
  • krónikus betegségekben: például cukorbetegségben gyógyszeres terápia megítélésénél kulcsfontosságú, szívelégtelenségben is
  • gyógyszeres terápiák bevezetésekor

Hogyan nézik a karbamid szintet?

Hagyományos vérvétellel, többnyire könyökvénából, de vizeletből is kimutatható.

Mikor lehet emelkedett?

Három fő esetet különböztetünk meg. Az elsőben még a vesét el sem éri a karbamid, de már valamilyen ok miatt nő a szintje.

A második lehetőség, hogy vesebetegség miatt növekszik az urea, mert a vese képtelen hatékonyan kiválasztani és eltávolítani, a harmadik verzióban pedig a vese után lévő szervek elégtelen működése okozhat gondot.

Nézzük ezeket részletesebben:

  • vese előtti (prerenális) okok: főleg időseknél, de akár fiatalabb korban is az elégtelen folyadékbevitel miatt kiszáradás alakulhat ki. A napjainkban divatos fehérjedús étrend, kiegészítők túlzott bevitele is kihívások elé állíthatják a vesét. A következő lehetőség, hogy valamilyen keringési anomália miatt (például: sokk, szívelégtelenség, vérvesztés, vérzés, égés) miatt nő az urea. Ebbe a csoportba tartoznak azon esetek is, amikor fokozódik a fehérjelebontás: rosszindulatú daganatok, ezek miatt alkalmazott kemo-, sugárterápia, vagy átmeneti éhezés, táplálkozási hiányállapotok alkalmával.
  • vese (renális) eredetű: mérgezésekben, vesemedence gyulladásban, vesetestecske gyulladásban, vagyis a GFR (glomerulus filtrációs ráta) csökkenésekor. Az lényeges, hogy a vese szűrő (filtráló) funkciójáról a kreatinin pontosabb jelzést ad, mint a vérben kimutatható karbamid.
  • vese utáni (posztrenális) okok: ha a vizeletelfolyás akadályokba ütközik, például kövesség, vagy daganat miatt, melyek következménye pangó a vizelet is lehet.

Mikor alacsony a karbamid?

Mivel a máj termeli, ezért bármilyen okból bekövetkezett májbetegségben (például: májzsugor, elsődleges májrák, áttétes májdaganat) vagy májelégtelenségben csökkenni fog az urea szintje. Várandósságban (bár ebben az esetben ez nem rendellenesség, mivel a magzat miatt megnő a fehérjeigény), anorexiában, hosszan tartó elégtelen fehérjebevitel, tartós éhezésben, nagyfokú felszívódási zavarban is mérséklődik a mértéke.

Mi a teendő, ha eltérés van?

Mivel nagyon sok betegség okozhat eltérést, mindenképp ajánlott konzultálni belgyógyász szakorvossal.

Hasonló bejegyzések

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

Mit jelent a lipáz érték a laborleletben?

A lipázt a hasnyálmirigy termeli, és ez az enzim a trigliceridek (zsírok) bontását végzi. Jelentősége akkor van, ha hasnyálmirigy károsodásra van gyanú. Gyakran együtt értékelik az amiláz paraméterrel, de a lipáz biztosabban mutatja a károsodás mértékét. Az orvos...

bővebben
Mit jelent a trombocita a laborleletben?

Mit jelent a trombocita a laborleletben?

A trombocita (magyarul vérlemezke), a csontvelőben termelődő sejtféle. A legfontosabb szerepe a véralvadásban van. Ha például esés, vagy más baleset miatt sérül az érfal, akkor a vérlemezkék összeboronálódnak (összecsapzódnak). Ezután kialakul a vérrög, így a...

bővebben
Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

Mit jelent a transzferrin érték a laborleletben?

A transzferrin a vas szállítását végzi, mondhatnánk, hogy ő a "vastaxi". A máj termeli, és a szervezet akármelyik részébe eljuttatja a szükséges vasat, ahol hiány keletkezik. Ebből adódik, hogy ha vérzés vagy egyéb ok miatt csökken a vas szintje, akkor a transzferrin...

bővebben