Fordítsa vissza inzulinrezisztenciáját, 2-es típusú cukorbetegségét! Kattintson erre a sorra!

Miben hasonlít az argentin tangó és a cukorbetegség kezelése?

Tangó

Az argentin tangó nagyon egyedi a társastáncok között. Alapvetően régebben nem volt alaplépése, a férfi minden egyes mozdulatnál rögtönzött, a nő pedig nem tudta, hogy pontosan mi lesz a következő lépés.

A szigorúan lefektetett szabályok helyett folyamatos improvizatív párbeszéd nyilvánult meg a két test mozgásának minden egyes pillanatában.

Habár a versenytáncban manapság a tangó lépései meghatározottak, a hagyományos társastánc formájában folyamatosan változik, fejlődik, és még mindig meglepetésszerű jelleget kölcsönöz.

A tánc történhet nyitott tartásban, amikor a férfi és a nő kartávolságra vannak, vagy zárt tartásban is, amikor levegő se fér a két mellkas közé…

Az érzelmek testi kibontakozása ennyire emocionalisan talán semelyik más táncban nem nyilvánul meg.

A mindennapjai során talán észre sem veszi, de ugyanilyen dinamikus kölcsönhatásban, és táncban áll a testével.

“Ő” sem tudja mi lesz a következő lépése, de reagál a mozdulatára. Ha ez harmonikus, akkor tiszteleten, és egészségen alapuló hosszan eltöltött időt jelent.

Ha nem, akkor az olyan, mintha Ön folyamatosan a párja lábára lépne, vagy másképp okozna neki sérülést, aki egy ideig elnézi a hibákat, néha meg-megbicsaklik, de előbb utóbb a tánc élvezhetetlen lesz.

Előfordulhat az is, hogy olyan mértékű traumát okoz saját testének, hogy “elesik”, és lehet olyan nagy a baj, hogy utána már nem is tud újra táncparkettre állni, például lábtörés miatt.

Hiszen ha folyamatosan, akár tudatosan, vagy anélkül sérülést szenved a teste, akkor egyre inkább fogja kinyilvánítani a nemtetszését különböző betegségek formájában. Például ha inzulinrezisztens, kezelés nélkül várhatóan jó eséllyel cukorbeteggé válhat.

A tánc eldurvul, teste átveszi az irányítást és tünetekkel jelez, hogy a fájdalom tulajdonképpen közös, tegyen valamit, vegye át újra a helyes vezetést, irányítást, mert idővel tényleg vége lesz a táncnak.

A cukorbetegség és a legtöbb krónikusnak mondott betegség pont igy alakul ki. Míg egészséges ételekkel táplálja a testét, megadja neki a kellő pihenést, és szükségletet, akkor harmonikus lesz az életmódja, hibátlan a tangó.

De ha Önnek például már cukorbetegsége van, akkor a lépéseket már nem tudja élvezni. Börtönben van, mely tele van korlátozásokkal és rossz kilátással.

Börtön, mert azt sem tudja pontosan, hogy miért került ebbe, miért “tetoválták bőrére a cukorbeteg feliratot”, és úgy tudja, hogy végleges szabadulás nincs is belőle.

A szövődmények elkerülhetetlenül jelentkeznek, Ön pedig retteg, hogy ezek mikor bukkannak fel, vagy milyen formában fogják sanyargatni életét, vagy mit okoznak majd, ha már folyamatosan szenved tőlük.

Folyamatosan “bokán üti a testét”, mert a cukorbetegségben az érelmeszesedés folyamata is felgyorsul, ami nem más, mint folyamatos gyulladásos állapot, tehát fokozottabban roncsolódnak az erei.

Kétféle módja lehet ennek.

Az első esetben a kiserek károsodnak, rövidtávon a táncos analógiát használva megfelel az “enyhe sérüléseknek” (pl.: amikor a párja lábára lép), de hosszútávon ezek is bajt okoznak: ide tartozik a lassú látásromlás, a folyamatosan romló veseműködés, vagy az alsó végtagot érintő idegellátási zavar.

A másik esetben a nagyérkárosodás is már folyamatban van, emiatt bármikor robbanhat a szervezet, “eleshet a teste tánc közben, törés alakulhat ki”, és nagyon megsebesülhet.

Ilyen ha egy cukorbeteg szívinfarktust, vagy agyi infarktust kap.

És ebben az esetben tényleg szerencse és időzítés kérdése, hogy az illető túléli-e, a “testét újra parkettre lehet-e állítani vagy nem”.

És persze a két folyamat, a kis- és nagyérkárosodás pusztító hatásai összeadódnak, és napról-napra dolgoznak a szervezet hamarabbi amortizációján, és végső soron a idő előtti megsemmisülésén.

És mi a megoldás?

Kétféle van, ahogy már részleteztem korábban.

1, Versenytánc, ahol a fókusz a megkötöttségen alapul. Egy zárt rendszer, ami szigorú szabályok betartására épül, melyet kevesen tudnak hosszútávon betartani, és nem is lehet ilyen szinten egy életen át versenyben maradni.

Ehhez hasonlít a szénhidrátcsökkentett diéta, amit általában javasolnak.

Valljuk be, hogy nehéz folyamatosan betartani, szinte kínokkal teli ezzel együtt élni.

Sajnos ennek az étrendnek az lehet a következménye, hogy a test idő előtt kimerülhet, jelentkezhetnek a szövődmények, és a tánc közbeni további sérüléseket, eséseket nem akadályozza meg hosszútávon. Pláne ha nem sikerül betartani az előírásokat.

Tapasztalatom szerint döntő többséggel nem sikerül betartani ezen diéta intelmeit.

2, Társastánc: a fókusz a lehetőségeken és a szabadságon van. Vannak ugyan alapvető mozgásminták, de a hangsúly a spontaneitáson, változatosságon alapul.

Ez az életmód a hagyományos szénhidrátcsökkentett étrenddel szemben a bőséget és lehetőségeket hangsúlyozza mind étrendben, mind mozgásban.

A rendszer segítségével mind a kisér-, vagy nagyér-károsodás következményei visszafejlődhetnek és az alapvető kárt is orvosolja!

Valószínűleg azt gondolja, hogy mindez átverés, nem lehetséges, mivel nem ezt hallottad, nem ezt oktatta a dietetikus, vagy az orvos, amikor beszélt vele.

Egyből elfogja a félelem, hogy ez valami új, ami nem biztos, hogy esetedben működik.

Nyugodjon meg, működik. Csupán tegye fel az egyszerű kérdést:

Mi lenne ha nem szenvedne inzulinrezisztencia, vagy cukorbetegség tüneteitől?

Mennyire örülne annak, ha nem kellene félnie a betegség következményeitől?

Azt javaslom, most ne versenyezzen a testével, hanem vegye át újra az irányítást, és közös erővel lépjenek egy irányba egy olyan rendszer alapján, amivel nem sebesítheti, hanem támogatja az együttműködést.

Törjön ki a börtönből, éljen olyan életmódot, amivel újra felszabadultan tangózhat!

Nem megy másképp, mint egy olyan rendszerrel, ami újból élvezetes összhangot teremt teste és elméje között!

Legyen újból, méltó társa testének!

Inzulintorna-ekonyv
Kattintson a fenti képre a könyv részleteinek megismeréséhez!

Hasonló bejegyzések

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .