Mexikói kutatás: A prediabétesz növeli a korai halálozás kockázatát

A prediabétesz növeli a 75 éves kor előtti halálozás kockázatát, különösen szívbetegségek, vesebetegségek és akut diabéteszes szövődmények miatt, egy új tanulmány szerint, amelyet az ENDO 2024-en, az Endokrin Társaság éves találkozóján mutattak be Bostonban, Massachusettsben.

„Jól ismert, hogy a prediabétesz növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát; azonban a prediabétesz egyéb latin-amerikai szövődményeiről szóló információk korlátozottak voltak a tanulmány előtt” – mondta Carlos Fermin-Martinez, a mexikói Mexikóvárosi Nemzeti Autonóm Egyetem és a mexikóvárosi Nemzeti Geriátriai Intézet kutatója.

„Eredményeink különösen fontosak Mexikó lakossága számára, ahol a prediabétesz prevalenciája riasztó ütemben növekszik.”

A kutató 115 919, 35 és 74 év közötti, cukorbetegség nélküli felnőtt adatait tanulmányozta, akik részt vettek a mexikóvárosi prospektív tanulmányban (MCPS).

A résztvevők 1998 és 2004 között léptek be a vizsgálatba, és 2021. január 1-jéig kaptak nyomon követést.

A tanulmány résztvevőinek több mint egynegyede (26%) prediabéteszes volt az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) meghatározása szerint, jelentette Fermin-Martinez.

Az ADA a prediabéteszt 5,7-6,4% hemoglobin A1C koncentrációként határozza meg. Az A1C teszt három hónap alatt méri az átlagos vércukorszintet.

Amikor Fermin-Martinez a prediabétesz szigorúbb definícióját használva értékelte a prediabétesz 6% és 6,4% közötti A1C-t, a résztvevőknek csak 7% -a rendelkezett a cukorbetegség prekurzorával.

Ez a meghatározás a Nemzetközi Szakértői Bizottságtól származik, amelyet széles körben elismert diabétesz szövetségek neveztek ki 2008-ban, hogy konszenzust adjon az A1C használatáról a cukorbetegség diagnosztizálására.

Összehasonlítva azokkal a résztvevőkkel, akiknek a vércukorszintje normális volt, a prediabétesz szigorúbb meghatározásával rendelkező résztvevőknél 2,6-szor nagyobb volt a kockázata annak, hogy 40-74 éves korukban meghalnak a cukorbetegség akut szövődményeiben.

1,6-szorosára, vagyis 60% -ra nőtt a vesebetegség miatti idő előtti halálozás kockázata.

Bár a szívbetegségben való halálozás kockázata nőtt, amikor a kutató a nemzetközi bizottság A1C határértékét alkalmazta a prediabétesz esetében, nem volt szignifikáns különbség az ADA határértékéhez képest, mondta Fermin-Martinez.

„A cukorbetegség esetleges kialakulása valószínűleg a prediabéteszes emberek halálozásának nagy százalékát teszi ki” – mondta. „Jelentősen csökkenthetnénk a korai halálozást a mexikói lakosság körében, ha korán azonosítanánk és kezelnénk a prediabéteszet.”

A prediabéteszben szenvedők körülbelül 80% -a nem tudja, hogy ilyen diagnózisuk van az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint. Az Egyesült Államokban a spanyol felnőttek legfeljebb 35% -a prediabéteszes, a CDC becslése szerint.

Hasonló bejegyzések

A májrák és zsírmáj gyakoribb, ha …

Az anyagcsere-asszociált zsírmájbetegséggel (korábbi nevén nem alkoholos zsírmáj) diagnosztizált betegek közeli hozzátartozóiban nagyobb esély mutatkozik a májrák kialakulására, és a májjal kapcsolatos betegségekben való elhalálozásra, a svéd Karolinska Intézet...

bővebben