Elhízás és genetika

Az elhízás magasabb genetikai kockázatával rendelkező személyeknek jobban oda kell figyelniük, mint a mérsékelt vagy alacsony genetikai kockázatúaknak, hogy elkerüljék az elhízást, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának (VUMC) a JAMA Network Open-ben közzétett tanulmánya szerint.

A tanulmány szerzői az Országos Egészségügyi Intézet „All of Us” kutatási programjának aktivitási, klinikai és genetikai adatait használták fel a magasabb testtömeg-index genetikai kockázatának és az elhízás csökkentéséhez szükséges fizikai aktivitás szintjének összefüggésének feltárására.

„A fizikai aktivitásra vonatkozó irányelvek nem veszik figyelembe az egyéni különbségeket” – mondta Douglas Ruderfer, Ph.D., az orvostudomány docense, a Genetikai Orvostudományi Osztály és a VUMC Digitális Genomikus Orvostudományi Központjának igazgatója. „A genetikai háttér hozzájárul az elhízás mérsékléséhez szükséges fizikai aktivitás mennyiségéhez. Minél nagyobb a genetikai kockázat, annál több lépésre van szükség naponta.”

„Úgy gondolom, hogy ennek az eredménynek fontos eleme, hogy az egyének elég aktívak lehetnek ahhoz, hogy figyelembe vegyék genetikai hátterüket vagy az elhízás genetikai kockázatát, függetlenül attól, hogy milyen magas ez a kockázat” – tette hozzá. „És sok más közreműködő is szerepet játszik, beleértve az étrendet és a környezeti tényezőket.”

A tanulmányban 3,124 középkorú, elhízás nélküli résztvevő vett részt, akik Fitbit eszközzel rendelkeztek, és átlagosan napi 8,326 lépést sétáltak több mint öt évig. Az elhízás előfordulása a vizsgálati időszak alatt 13%-ról 43%-ra nőtt a legalacsonyabb és legmagasabb kockázati pontszámmal rendelkező csoportokban.

warn msgA további tartalom csak klubtagoknak érhető el. Még nem tag? Kattintson erre a linkre a csatlakozáshoz!

Hasonló bejegyzések

A bélflóra és testsúly kapcsolata

A Cedars-Sinai kutatói jelentős eltéréseket azonosítottak a vékonybél (vékonybél) mikrobáiban, amelyek szorosan kapcsolódnak a különböző testtömegekhez, a normál testtömeg-indextől vagy BMI-től az elhízásig. A bél mikrobiom magában foglalja az emberi gyomor-bél...

bővebben