A legfontosabb infók 2-es típusú cukorbetegségről!

Cukorbetegség visszafordítása

A cukorbetegség visszafordításáról az Amerikai Diabétesz Szövetség, az Endokrinológiai Társaság, az Európai Cukorbeteg-kutatási Szövetség és a Brit Diabétesz Társaság közös nyilatkozatot adott ki.

Ebben kijelentik, hogy a 2-es típusú diabétesz megszüntethető, pontosabban mondva remisszióba tehető.

Ezt a hírt egyébként a Magyar Diabétesz Társaság is közölte honlapján.

A megközelítés azért is forradalmi, mert lényegében kutatások is igazolják azt a tényt, hogy akár a gyógyszereket is el lehet hagyni megfelelő életmódváltással, és nem feltétlenül a szénhidrát csökkentett étrend lesz a megoldás a cukorbetegség visszafordításának kivitelezésében.

Nem elég gyógyszer/inzulin használata? Miért fontos a cukorbetegség visszafordítása?

Azért, mert például akit 30 éves korában 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálnak, akár 14 évvel élhet kevesebb ideig, mintha nem lenne ez a betegsége.

De még azoknál az egyéneknél is, akiknél csak az élet későbbi szakaszában alakul ki ez a kórállapot – pl.: 50 éves korban diagnosztizálva – akár 6 évvel is csökkenhet az élete.

Mindezt egy kutatás állítja 19 ország adatainak elemzése alapján.

Az Egyesült Államok lakosságának adatait felhasználva úgy becsülték a kutatók, hogy a 30, 40 és 50 éves korban diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők átlagosan 14, 10 és 6 évvel korábban haltak meg, mint a betegség nélküli egyének. Ezek a becslések valamivel magasabbak voltak a nőknél (16, 11 és 7 év), mint a férfiaknál (14, 9 és 5 év).

Az eredmények nagyjából hasonlóak voltak az uniós adatok felhasználásával végzett elemzésekben, a megfelelő becslések átlagosan 13, 9 vagy 5 évvel korábbi halálozást jelentettek.

A kutatók azt találták, hogy a cukorbetegséggel összefüggő várható élettartam csökkenésének nagy része az „érrendszeri halálesetek” miatt következett be – olyan halálesetek, amelyek olyan állapotokhoz kapcsolódnak, mint a szívroham, a stroke és az értágulat (aneurizma).

Más szövődmények, például a rák szintén hozzájárultak a várható élettartam csökkenéséhez.

Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem Kardiovaszkuláris és Orvostudományi Intézetének professzora hozzátette: „Eredményeink alátámasztják azt az elképzelést, hogy minél fiatalabb az egyén, amikor 2-es típusú cukorbetegség alakul ki, annál nagyobb károkat okoz a szervezete a károsodott anyagcsere miatt.”

Ezért fontos, hogy ha valakinél inzulinrezisztencia, vagy 2-es típusú diabétesz derül ki, akkor mindent meg kell tenni a cukorbetegség visszafordítása/megszüntetése érdekében.

Nem elegendő gyógyszerrel, és/vagy inzulinnal kezelni, hanem tényleges életmódváltással is aktívan tenni kell azért, hogy a diabétesz teljesen eltűnjön.

A 2-es típusú cukorbetegség folyamatosan „rohasztja le” a szervezetet. Tulajdonképpen a magas vércukor és a felborult inzulinháztartás a szervezet részéről sokszor egy néma kiáltás, hogy Ön változtasson életén.

Néha kisebb szövődmények jelentkeznek (pl.: koncentrációzavar), de olykor hangos fennhangon szenved a szervezet (pl.: szívinfarktus, és/vagy daganat formájában), melyek akár végzetesek is lehetnek.

A gyógyszer és inzulin nem a cukorbetegség okát oldja meg teljesen (ami az inzulinrezisztencia), hanem “csak” a cukorszintet csökkentik.

Viszont fontos tudni, hogy a gyógyszerektől/inzulintól a probléma gyökere nem szűnik meg.

Ezért is lehet az a jelenség, hogy hiába jók akár egy 2-es típusú cukorbetegnek a vércukor értékei (gyógyszerrel vagy anélkül), mégis nagyobb eséllyel következik be nála szívinfarktus, sztrók, daganat és más szövődmények.

Tehát a cukorbetegség visszafordításán kellene, hogy legyen a fókusz.

A fenti tanulmány, amit a bejegyzés elején írtam is ezt igazolja.

Még mindig az a gyakorlat Magyarországon is, hogy általában későn kerül felismerésre a betegség, de ha már diagnózis is születik, a beteg egyén sokszor egyedül érezheti magát kérdésekkel és kételyekkel.

Esetleg kap egy listát mit kellene, vagy mit nem kell ennie, de nem érti, hogy pontosan mi is történik a cukorbetegség miatt valójában a szervezetében.

Pedig a megértés lenne az első és legfontosabb lépcső.

Mert a magas vércukorszint nem oka a 2-es típusú cukorbetegségnek, hanem következménye.

Minderről részletesen beszélek érthető nyelvezettel a cukorbetegség nélkül klubban, melynek részleteiről itt olvashat.

Egy biztos, minden egyes nap, a betegség alapjául szolgáló inzulinrezisztencia még akkor is kifejti káros hatásait, ha egyébként a vércukorszintet sikerül valamilyen készítménnyel uralni.

Ezért, ha sokáig akar élni, és szeretné visszaszerezni az egészsége feletti kontrollt, akkor érdemes minél hamarabb cselekednie.

A kérdésre, hogy Önnél lehetséges-e a cukorbetegség visszafordítását oly mértékben véghez vinni, hogy végül semmilyen gyógyszert vagy mást ne kelljen használnia, sok tényezőtől függ.

A végső választ a hasnyálmirigyben szunnyadó plusz potenciál adja majd meg, de mindenképp érdemes megpróbálni, hogy egészségét visszanyerje.

Csatlakozzon a cukorbetegség nélkül klubba, vagy ha szakorvosi online felügyelet mellett szeretné inzulinrezisztenciáját, cukorbetegségét visszafordítani, akkor jelentkezzen az ingyenes konzultációra.

0 hozzászólás

Hasonló bejegyzések

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.