Az anyai D-vitamin-hiány növeli az utódok élethosszig tartó cukorbetegségének kockázatát

A St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának kutatói azonosítottak egy folyamatot az immunsejtekben, amely összekapcsolja a D-vitamin hiányát a terhesség alatt a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával az utódokban.

A kutatók azt is megállapították, hogy ezek az immunsejtek és beágyazott génjeik felhasználhatók a 2-es típusú cukorbetegség átvitelére egyébként egészséges egerekbe.

Egyes betegségelméletek azt sugallják, hogy a méhen belüli állapotok visszafordíthatatlan, egész életen át tartó következményekkel járhatnak az utódokban. Az új tanulmány vezető kutatója, Carlos Bernal-Mizrachi, MD elmondta, hogy ez megtörténhet olyan anyák gyermekeivel, akiknek nincs megfelelő D-vitamin szintje a terhesség alatt.

„A módosítható környezeti kockázati tényezők azonosítása, amelyek hozzájárulhatnak az anyagcsere-betegségek későbbi kialakulásához, kritikus fontosságú e betegségek megelőzésében és kezelésében” – mondta Bernal-Mizrachi, az Endokrinológiai, Anyagcsere és Lipidkutatási Osztály orvosprofesszora.

„Mivel a cukorbetegség és a prediabétesz előfordulása megháromszorozódott az elmúlt évtizedekben, különösen a gyermekek és a fiatal felnőttek körében, elemezzük a terhesség alatti környezeti feltételeket, amelyek segíthetnek megmagyarázni a növekedést.”

warn msgA további tartalom csak klubtagoknak érhető el. Még nem tag? Kattintson erre a linkre a csatlakozáshoz!

Hasonló bejegyzések

Elhízás és genetika

Az elhízás magasabb genetikai kockázatával rendelkező személyeknek jobban oda kell figyelniük, mint a mérsékelt vagy alacsony genetikai kockázatúaknak, hogy elkerüljék az elhízást, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának (VUMC) a JAMA Network Open-ben közzétett...

bővebben

A bélflóra és testsúly kapcsolata

A Cedars-Sinai kutatói jelentős eltéréseket azonosítottak a vékonybél (vékonybél) mikrobáiban, amelyek szorosan kapcsolódnak a különböző testtömegekhez, a normál testtömeg-indextől vagy BMI-től az elhízásig. A bél mikrobiom magában foglalja az emberi gyomor-bél...

bővebben