A májrák és zsírmáj gyakoribb, ha …

Az anyagcsere-asszociált zsírmájbetegséggel (korábbi nevén nem alkoholos zsírmáj) diagnosztizált betegek közeli hozzátartozóiban nagyobb esély mutatkozik a májrák kialakulására, és a májjal kapcsolatos betegségekben való elhalálozásra, a svéd Karolinska Intézet nemzeti tanulmánya szerint, amelyet a Journal of Hepatology publikált.

Ez azt jelenti, hogy a családtagok is profitálhatnak az életmódbeli tanácsokból, amelyeket jelenleg csak a betegeknek adnak – vonják le a következtetést a kutatók.

Az anyagcsere-asszociált zsírmájbetegségben (MASLD, korábban NAFLD, nem alkoholos zsírmáj néven ismert) szenvedő embereknél fokozott a májrák kialakulásának és halálának kockázata.

A MASLD ma a fő oka annak, hogy a májrákban szenvedők száma ilyen meredeken emelkedett. A Karolinska Intézet kutatói azonban most azt mutatják, hogy a közeli hozzátartozók és partnerek esetében is fokozott a májrák és az előrehaladott májbetegség kialakulásának kockázata.

Hasznos lehet a korai szűrés

„Eredményeink azt mutatják, hogy a MASLD-ben szenvedő betegeket nem szabad külön kezelni” – mondja Fahim Ebrahimi, a tanulmány első szerzője, a Karolinska Intézet Orvosi Epidemiológiai és Biostatisztikai Tanszékének orvosa és kutatója.

„Valójában az életmódváltásra vonatkozó ajánlásokat a családtagjaiknak is meg kell adni. Tanulmányunk azt is sugallja, hogy a metabolikus kockázati tényezőkkel, például cukorbetegséggel rendelkező rokonok számára előnyös lehet a MASLD korai szűrése.”

A kutatók tanulmányukat az ESPRESSO kohorszra alapozták, amely az összes Svédországban 1965-től napjainkig vett májbiopszia adatait tartalmazza.

Közel 12 000 embert azonosítottak biopsziával bizonyított MASLD-vel.

Miután minden személyt összevetettek az általános népességből legfeljebb öt komparátorral, mindkét csoport esetében azonosították az elsőfokú rokonokat (szülőket, testvéreket és gyermekeket) és partnereket.

A tanulmányban közel 250 000 elsőfokú rokon és 57 000 partner vett részt.

Akár 50 évig is követtük

Egy átlagosan 17,6 éves követési időszak alatt, néhány egyént akár 50 évig is követtek, a kutatók azt találták, hogy a MASLD betegek elsőfokú rokonainál 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki májrák a kontrollokhoz képest.

Mivel azonban a májrák viszonylag ritka betegség, a kockázat abszolút növekedése sokkal alacsonyabb: 0,11 százalék 20 év alatt, a kutatók szerint.

„Más szavakkal, a MASLD-ben szenvedő betegek 900 elsőfokú rokonából egynél 20 év alatt májrák alakul ki” – mondja Jonas F. Ludvigsson, a Karolinska Intézet Orvosi Epidemiológiai és Biostatisztikai Tanszékének professzora.

„Tehát az abszolút kockázat nagyon kicsi, de még mindig releváns a lakosság szintjén.”

A kutatók azt is megállapították, hogy a MASLD-ben szenvedő betegek partnereinél nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyos májbetegség (például cirrhosis) és meghalnak májjal kapcsolatos betegségek miatt.

„Eredményeink megerősítik, hogy a MASLD egyértelmű családi kockázata van, és hogy a közös életmód fontos tényező a fejlődésében” – mondja Dr. Ebrahimi.

Hasonló bejegyzések