A cukorbetegség remisszója alacsonyabb szív- és vesebetegség előfordulással jár

Míg számos vizsgálat kimutatta, hogy étrenddel és életmóddal történő jelentős fogyás visszafordíthatja a 2-es típusú cukorbetegséget, a Diabetologia-ban közzétett új kutatás az elsők között mutatja be a remisszió későbbi hatását a szív-érrendszeri kimenetelekre.

A tanulmányt Edward Gregg professzor, az RCSI Orvostudományi és Egészségtudományi Egyetem (Dublin, Írország) Népegészségügyi Iskolájának vezetője és kollégái készítették.

Az új tanulmány azt mutatja, hogy azoknál a betegeknél, akiknél bármilyen bizonyíték volt a remisszióra (vagyis, hogy életmódi változtatásoknak köszönhetően cukorbetegségre szedett gyógyszereket/inzulint elhagyták), 40% -kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és 33% -kal alacsonyabb a krónikus vesebetegség (CKD) aránya.

A 2001 és 2016 között végzett vizsgálatban 5 145 túlsúlyos vagy elhízott felnőttet toboroztak, akik 45–76 éves, 2-es típusú cukorbetegek voltak.

A szerzők megfigyeléses elemzést végeztek mindkét csoport résztvevőiről, remissziós státusz alapján osztályozták őket, majd összehasonlították a remisszión alapuló hosszú távú eredményeket és a remisszió időtartamát 12 éven keresztül.

A résztvevők 58%-a nő volt, átlagéletkoruk 59 év, a cukorbetegség átlagos időtartama 6 év, átlagos BMI-jük pedig 35,8 kg/m volt2 (a súlyos elhízás tartományában).

A szerzők a remisszió epidemiológiai definícióját alkalmazták: nem szedtek cukorbetegség elleni gyógyszereket, és HGBA1C-jük kevesebb, mint 6,5% volt.

A remisszió nélküli résztvevőkhöz képest azoknál a résztvevőknél, akiknél a nyomon követés során bármilyen cukorbetegség remissziója bizonyított, 33% -kal alacsonyabb volt a krónikus vesebetegség aránya és 40% -kal alacsonyabb a szív-és érrendszeri betegségek aránya.

A kockázatcsökkentés mértéke azoknál a résztvevőknél volt a legnagyobb, akik bizonyítottan hosszabb távú remissziót mutattak.

A szerzők azt mondják, hogy három fő megállapítást figyeltek meg a cukorbetegség remissziójának következményeivel kapcsolatban.

Bár a résztvevők 18% -a elérte a remissziót a nyomon követés egy bizonyos pontján, a jelenlegi remisszióval rendelkező résztvevők aránya a tanulmány nyolcadik évére 3% -ra csökkent, hangsúlyozva az életmódbeli beavatkozásokkal járó súlycsökkentés kihívásait.

Gregg professzor azt mondja: „Mint az első intervenciós tanulmány, amely a remissziót a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények csökkentésével társítja, ez biztató hír azok számára, akik elérhetik a 2-es típusú cukorbetegség remisszióját.

Bár tanulmányunk arra is emlékeztet, hogy a fogyás és a remisszió fenntartása nehéz, eredményeink azt sugallják, hogy a remisszióval kapcsolatos sikerek későbbi egészségügyi előnyökkel járnak.

Hasonló bejegyzések

A májrák és zsírmáj gyakoribb, ha …

Az anyagcsere-asszociált zsírmájbetegséggel (korábbi nevén nem alkoholos zsírmáj) diagnosztizált betegek közeli hozzátartozóiban nagyobb esély mutatkozik a májrák kialakulására, és a májjal kapcsolatos betegségekben való elhalálozásra, a svéd Karolinska Intézet...

bővebben