A cukorbetegség és az izomerő- és izomtömeg-csökkenés együttes hatását vizsgálták időseknél

A cukorbetegség, valamint az izomtömeg- és izomerő-csökkenés (szarkopénia) jelentős kihívást jelent a közegészségügy számára, különösen az idősek körében.

Ezek az állapotok hozzájárul a másik fokozott kockázatához.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy mind a cukorbetegség, mind a szarkopénia egyénileg kapcsolódik a súlyos egészségügyi szövődményekhez, beleértve a szív- és érrendszeri állapotokat, amelyek halált okozhatnak.

A cukorbetegség és a szarkopénia együttes egészségügyi hatásairól azonban kevés kutatás áll rendelkezésre, különösen a veszélyeztetett népességcsoportokban, például az idősekben.

Ennek a hiányosságnak a kezelésére az Eyun Song professzor és Kyung Mook Choi professzor által vezetett kutatócsoport a dél-koreai Koreai Egyetem Orvostudományi Főiskolájáról vizsgálatot végzett, hogy felmérje a cukorbetegség és a szarkopénia együttes hatását a dél-koreai lakosság minden okra és szív- és érrendszeri halálozására. Ezeket az eredményeket a Metabolism folyóiratban tették közzé.

A tanulmány a Koreai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés (2008–2011) adatait és a Koreai Nemzeti Halálozási Nyilvántartás halálozási adatait elemezte.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a cukorbetegség és a szarkopénia együttes előfordulása majdnem megduplázta a szív- és érrendszeri és minden okból bekövetkező halál kockázatát.

Nevezetesen, a kardiovaszkuláris halálozás előfordulása jelentősen emelkedett a cukorbetegséget és a szarkopéniát egyaránt mutató csoportban.

A dél-koreaiak körülbelül 22–24% -a szenved cukorbetegségben és szarkopéniában, vagyis a lakosság jelentős része kétszeres halálozási kockázattal szembesül.

A megelőző egészségügyi stratégiák végrehajtása, mint például az izomvesztés megelőzése cukorbetegeknél, potenciálisan enyhítheti a két állapothoz kapcsolódó együttes előfordulást és magas halálozási kockázatot.

Javasolták, hogy a magas kockázatú kategóriába tartozó egyének életmódbeli változásokat, rendszeres testmozgást és kiegyensúlyozott étrendet alkalmazzanak az izomvesztés valószínűségének csökkentése érdekében.

Valójában a cukorbetegek idős betegeinek azt tanácsolják, hogy szarkopénia szűrésen vegyenek részt, hogy azonnal ellátást kapjanak ezen állapotok együttes fenyegetésének kezelésére.

Új egészségügyi iránymutatásokat kell kidolgozni mind a cukorbetegek, mind a szarkopéniában szenvedő betegek számára, figyelembe véve egyedi egészségügyi kihívásaikat és kockázataikat.

Ehhez Dr. Song azt mondja: „A jövőben kötelezővé válhat a cukorbetegek számára, hogy olyan egészségügyi értékeléseket kapjanak, amelyek rögzítik izomtömegüket, izomerejüket és fizikai teljesítményüket a klinikai látogatások során, és a szarkopéniában szenvedő betegek számára vércukorszintjük monitorozása és életmódbeli változtatások végrehajtása jó glikémiás állapotuk fenntartása érdekében.”

Összefoglalva kutatásuk eredményeit, Dr. Choi azt mondja: „Amikor a cukorbetegség és a szarkopénia együtt létezik, additív növekedés következik be az összes okból és a szív- és érrendszeri halálozásban, ami hangsúlyozza a gondos szűrési és megelőzési stratégiák fontosságát a magas kockázatú populációkban.

Ezenkívül további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a cukorbetegséget és a szarkopéniát összekapcsoló bonyolult mechanizmusokat, és célzott kezeléseket dolgozzunk ki az egészségügyi eredmények javítása érdekében.

Összefoglalva, az egészségügyi rendszerek számára előnyös lehet a szarkopénia és a cukorbetegség megelőzésére irányuló intézkedésekbe való befektetés azáltal, hogy potenciálisan csökkenti a szív- és érrendszeri vészhelyzetekkel kapcsolatos költségeket és csökkenti az általános egészségügyi terhet.

Hasonló bejegyzések

A májrák és zsírmáj gyakoribb, ha …

Az anyagcsere-asszociált zsírmájbetegséggel (korábbi nevén nem alkoholos zsírmáj) diagnosztizált betegek közeli hozzátartozóiban nagyobb esély mutatkozik a májrák kialakulására, és a májjal kapcsolatos betegségekben való elhalálozásra, a svéd Karolinska Intézet...

bővebben